Hlavní obsah

Piráti by mohli mít dokonce tři resorty. Ve hře je nové ministerstvo

Praha

Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a PirSTAN ve středu započíná jednání o povolební spolupráci. S ohledem na víkendový výsledek Pirátů se zdá, že ve vládě obsadí jen dva resorty. Situací by však mohl zamíchat vznik ministerstva pro digitalizace. Podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše je to ve hře.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Článek

„Bavili jsme se o tom, jakým způsobem by měla vypadat budoucí vláda. Máme koaliční smlouvu, kde se hovoří o rovném zastoupení,“ řekl v úterý novinářům Rakušan.

V koaliční smlouvě se však uvádí, že při obsazování vládního týmu a funkcí ve Sněmovně koaliční strany vyjdou z rozhodného poměru podle výsledku. Situaci by proto měla objasnit další jednání.

Piráti se na fóru dohadují o vstupu do vlády. Sebevražda, nepotřebují nás, zaznívá

Parlamentní volby

Voliči poslali do Sněmovny jen čtyři pirátské uchazeče o místo v dolní komoře, když na kandidátkách PirSTAN výrazně dávali přednostní hlasy adeptům STAN. Piráti tak budou mít v dolní komoře o 18 poslanců méně než v končícím volebním období. Naopak počet poslanců STAN vzroste ze šesti na 33.

Nejmenší Piráti budou chtít dvě ministerstva

Domácí

Původně se proto spekulovalo nad tím, že by zástupci hnutí STAN po značném úspěchu ve volbách obsadili čtyři křesla ve vládě a Piráti dvě.

Piráti mají podle informací Novinek zájem o ministerstvo pro místní rozvoj, které by mohlo připadnout šéfovi strany Bartošovi, a dále také o ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

Novou šéfkou Sněmovny se má stát Pekarová Adamová

Volby

O MPSV ale projevila již před volbami zájem nejenom Olga Richterová (Piráti), ale i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. V kuloárech se však mluví o tom, že by se mohla Pekarová stát novou šéfkou Sněmovny a přenechat tak resort Richterové.

Ministerstvo informatiky?

Z posledních vyjádření Bartoše dále vyplývá, že by si rovněž jeho partaj přála, aby nově vzniklo ministerstvo, které by se věnovalo digitalizaci.

„Pokud má být digitalizace to, co Česko zachrání z ekonomické krize, jelikož šetří tři procenta HDP, je tato pozice ve hře. Digitalizace je roztříštěná mezi resorty, a pozice vládního zmocněnce je nepostačující,“ řekl v úterý novinářům Bartoš.

Cítíme smutek a hněv. Bartoš přiznal chyby

Volby

Právě Piráti jsou přitom strana, která se k digitalizaci dlouhodobě na politickém spektru hlásí nejvíce, jsou proto hlavními adepty na obsazení tohoto resortu.

Reklama

Výběr článků

Načítám