Hlavní obsah

O volby mají zájem i hospitalizovaní pacienti, v Praze je zájem vyšší než v minulosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V některých nemocnicích v Praze je mezi hospitalizovanými pacienty vyšší zájem o volby než v minulosti. Například ve Fakultní nemocnici v Motole se zatím do zvláštního seznamu voličů přihlásilo 125 pacientů. Do seznamu voličů se hlásí pacienti i v dalších nemocnicích v metropoli. Volby se uskuteční v pátek a sobotu.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Voleb se mohou účastnit i hospitalizovaní pacienti, pokud se dopředu přihlásí nebo mají voličský průkaz. Ilustrační foto

Článek

V největší české nemocnici ale očekávají, že zájemců o volby bude mezi hospitalizovanými pacienty ještě více, až 300, řekla ČTK vedoucí oddělení marketingu nemocnice Ludmila Šimáčková.

„Zatím evidujeme 125 pacientů, kteří by chtěli u nás v nemocnici volit. Asi polovina z nich je z Centra následné péče, zbytek z různých klinik, jako například z pneumologické nebo gynekologicko-porodnické kliniky a podobně,“ uvedla Šimáčková.

Hlasování začalo, lidé v izolaci či karanténě mohou volit na drive-in stanovištích

Parlamentní volby

V Nemocnici na Františku, kterou zřizuje městská část Praha 1, dosud projevilo zájem o hlasování ve volbách do Poslanecké sněmovny 21 pacientů. Podle mluvčí nemocnice Lucie Krausové jde o pacienty, kteří jsou hospitalizováni delší dobu. Většinou jsou proto z oddělení dlouhodobě nemocných, někteří zájemci o volby leží i na rehabilitačním oddělení nebo na jednotce intenzivní péče.

Zájemci o volby ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) v Praze jsou podle mluvčí Marie Heřmánkové z různých oddělení. Ve VFN registrují zatím asi 50 pacientů, kteří se chtějí voleb účastnit. Ve Fakultní Thomayerově nemocnici se k volbám podle mluvčího Petra Sulka přihlásilo 27 hospitalizovaných, z nichž většina je pacienty oddělení geriatrie, revmatologie a rehabilitace nebo interní kliniky.

I lidé bez roušky mohou volit

Volby

V Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) mají podle mluvčí Jitky Zinke nahlášeno 42 voličů. Z toho 22 lidí je z tamního domova pro seniory Vlčí mák a další zájemci jsou například na oddělení dlouhodobé péče.

Podle Krausové mohou zájem o účast ve volbách projevit pacienti, kteří mají plánovanou hospitalizaci a do nemocnice teprve nastoupí. Volit budou moci i lidé, kteří budou k hospitalizaci přijati akutně, dodala.

Ve dnech voleb mohou volit pouze pacienti, kteří jsou zapsáni ve zvláštním seznamu voličů, nebo ti, kteří budou mít voličský průkaz, jejž si každý vyřizuje sám. V nemocnici může volit hospitalizovaný, který má trvalé bydliště v okrsku, do kterého nemocnice spadá.

Reklama

Výběr článků

Načítám