Hlavní obsah

Brífink po jednání zástupců SPOLU a PirSTAN

– Praha

Koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a koalice PirSTAN jednaly ve středu o povolební spolupráci. Domluvit by si měli zástupci uskupení harmonogram dalších schůzek. V příštích týdnech by pak měly strany řešit konkrétní programové oblasti a budoucí politické uspořádání. Brífink Novinky nabídly živě.

Záznam: Brífink po jednání zástupců SPOLU a PirSTANVideo: psp.cz

 
Článek

Koalice se již v sobotu po volbách dohodly na úmyslu vytvořit společně většinovou vládu.

V memorandu tak požádaly prezidenta Miloše Zemana, aby pověřil předsedu ODS Petra Fialu jednáním o sestavení kabinetu, a deklarovaly, že nebudou o budoucí vládě jednat s žádným jiným politickým subjektem.

Nová vláda: dvě křesla pro Piráty, pro ODS šest a premiér?

Domácí

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura v úterý řekl, že prioritu v příštích týdnech bude mít domluva o programovém prohlášení, až potom se bude jednat o rozdělení ministerstev a personáliích.

„Všude to trvá v řádu týdnů, když to jde dobře, a v řádu měsíců, když to jde o něco hůře. Kdyby se povedlo do konce roku nebo ledna mít vládu s důvěrou, tak bych to považoval za skvělý výsledek,” uvedl.

Harmonogram vyjednávání by měl podle Pirátů a STAN být postaven tak, aby bylo možné do dvou týdnů sestavit seznam témat, na kterých se formovaná koalice neshoduje.

„Časově nejaktuálnější je jednání o ustavující schůzi Sněmovny, budeme čekat, s jakým návrhem přijde Spolu jako vítěz voleb,” řekl předseda STAN Vít Rakušan.

Koalice se dohodly, chtějí pro Fialu pověření od prezidenta

Parlamentní volby

Výběr článků

Načítám