Hlavní obsah

Nová vláda: dvě křesla pro Piráty, pro ODS šest a premiér?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oficiálně koalice Spolu a PirSTAN, které se chystají vytvořit společnou vládu, odmítají sdělit, jak by si mohly rozdělit ministerstva. Z četných dřívějších prohlášení politiků, ale i zákulisních informací lze však nastínit možné personální složení vlády. Pro ODS je například stěžejní ministerstvo financí, Starostové zase chtějí pro svého předsedu Víta Rakušana resort vnitra.

Foto: ČTK

Markéta Pekarová Adamová a Petr Fiala

Článek

Vzhledem k tomu, že ve vládě zasedne pět stran, bude vyjednávání o počtu resortů pro jednotlivé partaje velmi složité. Zvláště s ohledem na to, že Pirátům, kteří jsou suverénně nejslabším klubem, by měly podle informací Novinek připadnout dva resorty. S přihlédnutím k velikosti klubů a spravedlivosti by to mohlo vypadat například následovně.

Pokud Piráti chtějí dva resorty, tak silnější TOP 09 musí mít zákonitě minimálně stejně, spíše o něco více. Lidovcům by mohla připadnout tři ministerstva. Starostům pět resortů a nejsilnější ODS šest a post premiéra.

V současnosti má však vláda pouze patnáct postů.

Existuje ale možnost, že se prostě koalice nevydají cestou poměru počtů ministerstev ke svému volebnímu výsledku a dohodnou se jinak. Dvě ministerstva pro Piráty by tak byla pouze jakási výjimka.

Jednání ve středu

Obě koalice se na prvním oficiálním jednání kvůli podobě vlády a hledání konkrétních programových shod sejdou ve středu. Do té doby lídři stran odmítají říct, nejen v kolika resortech by chtěli ve vládě zasednout, ale také ve kterých. Přesto lze odhadnout, jak by rozložení mohlo vypadat.

Podle informací Novinek z tábora Starostů by tito rádi obsadili některá z následujících ministerstev: finance, vnitro, životní prostředí, místní rozvoj, školství, zemědělství či dopravu.

Předseda lidovců Marian Jurečka pak v neděli v České televizi prohlásil, že by pro svou stranu rád získal ministerstvo zemědělství, životního prostředí, práce a sociálních věcí či průmyslu a obchodu. Ostatní strany se k personálnímu rozložení vlády příliš nevyjadřují. Pojďme tedy po jednotlivých resortech, kdo by na ně mohl usednout. Premiér je jasný, lídr ODS a kandidát vítězné koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) Petr Fiala.

Ministerstvo financí

Fiala před časem řekl, že jeho strana bude chtít důležitý resort financí. Je pro něj totiž klíčové, aby premiér a ministr financí byli z téže strany. S největší pravděpodobností by mohl do čela resortu usednout Zbyněk Stanjura.

V občanských demokratech aspiruje na post také stranický expert na finance Jan Skopeček, který vedl koalici ve Středních Čechách. Novinkám řekl, že si s Fialou prozatím jen vzájemně po zprávách pogratulovali k volebnímu úspěchu, o obsazení resortů se prozatím nebavili.

„Jsem připravený, pokud bude mít zájem,“ uvedl Skopeček. Osobně se poprvé od voleb uvidí v úterý, kdy se bude konat schůze poslaneckého klubu ODS.

O ministerstvo mají zájem také Starostové, kteří by v čele rádi viděli Věslava Michalíka.

Nejpravděpodobnějším kandidátem na ministerstvo vnitra je předseda Starostů Vít Rakušan, který by se mohl stát také vicepremiérem vlády.

MPSV

O ministerstvo práce a sociálních věcí bude jistě mezi stranami velký zájem. Mezi nejžhavější kandidátky patří předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která se dlouhodobě orientuje na rodinnou politiku. Její vyjednávací pozice bude o to silnější, že ve volbách získala celostátně druhý nejvyšší počet preferenčních hlasů, téměř 50 tisíc.

Starostové, kteří v koalici drtivě překroužkovali Piráty, počítají s tím, že by jejich koaliční partner měl mít dvě ministerstva. A právě MPSV by mohlo být jedno z nich. Ze čtyř Pirátů, kteří se dostali do Sněmovny, by na něj mohla usednout místopředsedkyně strany Olga Richterová, která se sociální tématice věnuje. Vzhledem k postavení Pekarové Adamové nejsou však její šance příliš velké.

Jak již bylo řečeno, o resort mají zájem i lidovci.

Ministerstvo obrany

Resort by mohl připadnout ODS. Dlouhodobě o něj projevuje zájem Jana Černochová.

Ministerstvo spravedlnosti

Novým ministrem spravedlnosti by se mohl stát nejdéle sloužící poslanec Marek Benda z ODS. Ten pro Novinky situaci glosoval s tím, že si aktuálně připadá jako v blázinci. „Jednání ještě nezačala, resorty tu rozdělují novináři a lobbisti,“ uvedl.

Možné angažmá však opětovně nevyloučil. „Řekl jsem před volbami a říkám i teď, kam mě Petr Fiala postaví, tam budu stát, on vyhrál volby,“ má jasno Benda.

Před volbami o resort projevoval vážný zájem také Jakub Michálek z Pirátů.

Ministerstvo zdravotnictví

Resort zdravotnictví je podle dřívějších vyjádření klíčovou prioritou TOP 09. Za ni by do čela mohl usednout poslanec a lékař Vlastimil Válek.

Jurečka: Z vládní spolupráce s Babišem jsem se poučil

Podcasty a pořady

Ministerstvo zemědělství

Zájmem se netají předseda lidovců Marian Jurečka, který již v minulosti resort vedl. „Je to jedna z variant, kdybychom uspěli a sestavovali vládu, čemuž věřím. A dává mi to asi největší logiku,” řekl v létě Novinkám. Další možnosti pro Jurečku by mohlo být ministerstvo průmyslu a obchodu.

Ministerstvo školství

V souvislosti se školstvím se nejčastější mluví o lidovci Marku Výborném. Ten v lednu 2020 skončil ve funkci předsedy strany kvůli rodinným důvodům, ale v letošních volbách letos suverénně ovládl Pardubický kraj. Celkově získal dokonce více preferenčních hlasů než jeho nástupce Marian Jurečka.

Z jeho vyjádření bylo nyní zřejmé, že nechce vyjednávání ohrozit. „Nerad to říkám, ale bez komentáře,“ reagoval na dotaz, zda by nabídku přijal.

Jurečka: Věřím, že Babiš umí počítat a o vládu se nebude pokoušet

Parlamentní volby

V kuloárech se však o jeho nástupu do čela resortu školství mluví dlouho. Cestu na ministerstvo by Výbornému ale mohl zkomplikovat ještě Martin Baxa, který se profiluje jako dlouhodobý expert ODS na školství.

Usilovat o něj podle informací Novinek chtějí také Starostové, za něž je kandidátem místopředseda Petr Gazdík.

Ministerstvo zahraničí

Nejen zdravotnictví, ale i diplomacie je jedna z priorit TOP 09. Ta by na resort ráda vyslala starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře.

Ministerstvo pro místní rozvoj

Spor se povede také o místní rozvoj. Dlouholetý starosta Líbeznic Martin Kupka, který se díky preferenčním hlasů vyšvihl na první místo středočeské kandidátky, již v září de facto potvrdil, že by funkci vzal. „V okamžiku, kdy Petr Fiala za mnou přijde s nabídkou účasti ve vládě, tak to samozřejmě přijmu,“ řekl Novinkám.

Bartoš: Většina voličů byla s koalicí Pirátů a STAN spokojená

Parlamentní volby

Koalice PirSTAN by však ráda získala resort pro šéfa Pirátů Ivana Bartoše. „Dáme to na stůl. Uvidíme, kam se posunou debaty,“ sdělil v pondělí novinářům.

U dalších ministerstev je zatím možné personální složení těžké odhadovat.

Reklama

Související témata:

Související články

O vítězství SPOLU rozhodla vysoká účast

Koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) zvítězila v krajích, kde byla vyšší volební účast. Naopak hnutí ANO premiéra Andreje Babiše je jedničkou v krajích s menší...

Výběr článků

Načítám