Hlavní obsah

Vznik a vývoj hnutí Přísaha

Novinky, Richard Sůsa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V lednu 2021 byl představen nový český politický subjekt s názvem Přísaha. Nejviditelnějším představitelem hnutí je bývalý elitní policista Robert Šlachta, který začal provolávat, že nadešel čas na odvahu a spravedlnost.

Foto: prisaha.cz

Logo občanského hnutí Přísaha

Článek

Celý název hnutí zní PŘÍSAHA - občanské hnutí Roberta Šlachty.

Jeho vedoucí postavou je Robert Šlachta, dřívější policista a letitý ředitel bývalého Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Přísaha sídlí na Slunečním náměstí v pražských Stodůlkách.

Přísaha sebe zmiňuje převážně jako hnutí, ačkoliv se ve stanovách rovněž hovoří o existenci „vnitrostranických” norem a voleb.

Šlachtovi dárci: Exspolupracovník Rittiga i podnikatel z Plzně

Domácí

Vedení Přísahy

Stanovy určují jako nejvyšší orgán hnutí sněm. Zpravidla každé dva roky (či nejvýše tři roky) má být pořádán volební sněm. Na něm členové či delegáti volí předsedu hnutí, 1. a 2. místopředsedu a dalších 7 členů výkonné rady. Jedenáctého člena výkonné rady (tajemníka) jmenuje z ostatních deseti členů sám předseda.

Předseda s místopředsedy tvoří předsednictvo. První sněm se konal v červnu 2021 a za předsedu zvolil Roberta Šlachtu.

Mezi sněmy řídí hnutí republiková rada. Skládá se ze všech 11 členů výkonné rady a předsedů krajských organizací, kteří jsou voleni a odvoláváni předsednictvem výkonné rady.

Já to za 30 let vím, jak by se měli řídit lidi. Bohužel je tady cítit frustrace, nedůvěra lidí ve stát a to jsou věci, proč do toho jdeme a chceme si říct o důvěru občanů.
Projev Roberta Šlachty při registraci hnutí na MVČR (přepis: www.prisaha.cz)

Hnutí se již od svého představení a následné registrace u ministerstva vnitra věnuje přípravě na volby do Poslanecké sněmovny v říjnu 2021. Zpočátku tak činilo i bez konání sněmu a volby řádného kompletního vedení, které stanovy vyžadovaly.

Foto: Milan Malíček, Právo

Robert Šlachta v lednu 2021 při představení politického hnutí Přísaha

Program

Šlachta se chce zasadit za zrychlení práce soudů, „nejednotnost rozhodování“ (sic!) či zřízení specializace soudů na závažnou trestnou činnost. Rovněž hodlá prosazovat vznik policejního útvaru, který se bude věnovat pouze ekonomické kriminalitě.

„Chci zamezit odchodu zkušených a šikovných lidí ze státní správy. A tím nemyslím jenom policajty, hasiče, vojáky, ale taky dobré státní úředníky. Myslím, že teď je přesně doba, kdy je vidět, jak ministerstva fungují,“ prohlásil také při představení Přísahy v lednu 2021.

Podle webových stránek hnutí patří ke klíčovým oblastem politiky Přísahy mj. efektivita čerpání dotací a předvádění síly Česka dalším státům.

Web Přísahy zmiňuje, že kompletní program je připravován. Nachází se zde medailonky osob, které se na jeho vzniku podílí. Zdravotnická témata má na starost zejména biochemik a bývalý děkan 1. lékařské fakulty UK Aleksi Šedo. Oblast obrany a bezpečnosti zaštiťuje Jiří Hynek, letitý prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR a neúspěšný prezidentský kandidát z roku 2018.

Reklama

Výběr článků

Načítám