Hlavní obsah

Svoboda a přímá demokracie. Vznik, vývoj a vedení SPD

Novinky, Richard Sůsa, Václav Lang, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Politické uskupení Svoboda a přímá demokracie (SPD) založili poslanci Tomio Okamura a Radim Fiala v roce 2015. Mezi hlavní body programu zařazuje mj. snahy o ukončení nárůstu daní, právo občanů rozhodnout v referendu o vystoupení z Evropské unie a odmítání multikulturní ideologie, „která je nástrojem islamizace“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Celostátní konference SPD 9. prosince 2017. Na snímku předseda hnutí Tomio Okamura

Článek

Okamura dříve působil jako předseda Úsvitu přímé demokracie (jeho jméno bylo v letech 2013–2014 součástí názvu), Fiala předsedal poslaneckému klubu. Oba z něj byli vyloučeni, načež společně stranu opustili a založili SPD.

Okamura má Úsvitu vrátit 760 tisíc a rezignovat

Domácí

Poslanci Úsvitu vyloučením Okamury a Fialy reagovali na dříve zveřejněnou zprávu o hospodaření hnutí. V ní zkritizovali Okamuru za nehospodárnost a vyzvali ho k zaplacení více než 700 tisíc korun a k odchodu z hnutí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Radim Fiala (vlevo) a Tomio Okamura (oba SPD) v roce 2017

Podle stanov mezi klíčové body politiky SPD patří např. „zavedení přímé volby poslanců, starostů a hejtmanů; prosazení jasné osobní, hmotné a trestní odpovědnosti politiků a soudců“, odvolatelnost prezidenta referendem a posílení pravomocí hlavy státu.

Vedení strany

Nejvyšší orgán SPD se nazývá Konference, schází se standardně jednou za 12 měsíců. Konference volí hlavu strany – Předsedu (stanovy užívají velké počáteční písmeno – pozn. red.) a Předsednictvo složené z Předsedy a čtyř dalších členů.

Předsedovo funkční období je tříleté. V letech 2015, 2018 i 2021 jím byl zvolen Tomio Okamura.

SPD v české politice

Svoboda a přímá demokracie se zúčastnila voleb do krajských zastupitelstev v roce 2016. Ve Zlínském kraji kandidovala sama, získala dvě křesla. Do 10 dalších krajů zamířila v koalici se Stranou práv občanů, na společných kandidátních listinách dostala do krajských zastupitelstev dalších 16 členů.

Jak probíhají volby do Poslanecké sněmovny

Parlamentní volby

O rok později díky zisku 10,64 % hlasů ve volbách do Poslanecké sněmovny získala SPD 22 poslaneckých mandátů.

Okamura kandidoval ve Středočeském kraji. V něm SPD získala dvě křesla, předseda zde za stranu zvítězil díky 12 689 (21,32 %) preferenčním hlasům. Po volbách se stal jedním z místopředsedů Poslanecké sněmovny.

V roce 2019 zisk 9,14 % platných hlasů vynesl straně dvě místa v Evropském parlamentu. V krajských volbách v roce 2020 zvýšila SPD počet zastupitelů v regionech z 18 na 35.

Ve stejném roce řady SPD opustili poslanci Lubomír Volný, Marian Bojko a Ivana Nevludová – všichni tři poslanci strany za Moravskoslezský kraj.

Od okamurovců odcházejí tři poslanci

Domácí

Volný, rovněž moravskoslezský zastupitel, tak učinil proto, že pražská SPD podle něj začala ovládat buňku v Moravskoslezském kraji, kde byl do února 2019 předsedou. Vedení SPD však moravskoslezskou buňku zrušilo. Údajně v ní docházelo k porušování stanov a krácení demokratických práv jejích členů.

Volnému také vadilo, že nové vedení moravskoslezské SPD přijalo zpět do hnutí tamního politika Milana Kuchára, kterého označil za „usvědčeného rasistu a neonacistu“. Na svůj mandát však odmítl rezignovat, v Poslanecké sněmovně pokračoval jako nezařazený člen dolní komory Parlamentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám