Hlavní obsah

Okamura má Úsvitu vrátit 760 tisíc a rezignovat

Právo, Novinky, Jan Martinek, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zpráva o hospodaření v hnutí Úsvit, na kterou obě znesvářené strany v hnutí tak dlouho čekaly, dopadla pro předsedu Tomia Okamuru nepříjemně. Předsednictvo na svém jednání podle zdrojů Práva přijalo usnesení, ve kterém ho vyzývá k rezignaci. Do stranické pokladny by měl také vrátit částku čítající přes tři čtvrtě miliónu korun. Okamura výzvu uposlechnout nehodlá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomio Okamura

Článek

„Předsednictvo vyzývá k vyvození osobní odpovědnosti Tomio Okamuru za nehospodárné utrácení peněz Hnutí prostřednictvím jím doporučených společností pod záminkou své osobní propagace,“ píše se v textu usnesení, které předsednictvo podle zdroje Práva schválilo. Vyvodit odpovědnost by podle nich měl i Radim Fiala, který zůstal na Okamurově straně, a byl revizorem hnutí.

Úsvit v kampani před komunálními volbami spolupracoval s agenturami ATM, a. s., a 10 minutes, s. r. o. Smlouvy s nimi dnes předsednictvo považuje za podezřelé a navrhuje je vypovědět. Stejně jako smlouvu se společností PPclick, která zajišťuje hnutí reklamu na Facebooku.

Foto: Česká televize

Oficiální sídlo jedné z firem, které Úsvitu zajišťovaly propagační služby. Na chatrč upozornila Česká televize.

„Výše uvedené výdaje komise považuje za zcela neefektivně vynakládané s tím, že od září do prosince tímto způsobem hnutí prohospodařilo částku cca 5 000 000 Kč. Další plánované výdaje ve výši 20 000 000 Kč jednoznačně nedoporučujeme,“ píše se ve zprávě, kterou připravila komise pod vedením poslance Jiřího Štětiny.

Okamura by měl vrátit půl miliónu plus úroky

„Komise je toho názoru, že by Tomio Okamura měl vrátit částku ve výši 560 000 Kč, která mu byla uhrazena za plán předvolební kampaně pro doplňovací volby do Senátu a evropské volby, když je toho názoru, že plán kampaně měl předseda připravit z titulu své funkce, a nikoliv za finanční odměnu. Komise doporučuje předsednictvu, aby učinilo veškeré kroky nutné k vrácení peněz Tomio Okamurou,“ stojí tam také. Okamura by podle nich měl hnutí vrátit i úrok ve výši 200 tisíc korun.

Komise také konstatovala, že předseda porušil stanovy: mezi květnem až prosincem 2014 nesvolal předsednictvo k tématu komunálních voleb.

Okamura se již dříve hájil, že agentury, které zajišťovaly kampaň do komunálních voleb, byly násobně levnější než společnosti, které stejnou práci odvádějí pro ostatní parlamentní strany.

Úsvit je na nule, tvrdí Štětina

Poslanec Štětina, který měl na starosti audit hospodaření Úsvitu, v úterý na tiskové konferenci prohlásil, že závazky hnutí dosahují 100 procent státního příspěvku. Na účtu Úsvitu je v tuto chvíli necelých 13 tisíc korun.

Hnutí zároveň pověřilo tajemníka Jana Zilvara, aby podal trestní oznámení na Tomio Okamuru a Jaroslava Nováka pro pomluvu, které se měli dopustit slovy o zpronevěře finančních prostředků hnutí.

Okamura peníze vracet nehodlá

Okamura se nařčením brání. O zmíněných 560 tisíc na pokrytí kampaně před doplňovacími volbami do Senátu jej prý hnutí požádalo, protože v té době ještě nemělo vyplacený státní příspěvek. „Bylo potřeba okamžitě platit a zafinancovat všechno možné v senátním obvodu, aby doplňovací volby mohly probíhat. Proto jsem na žádost předsednictva řekl: ’Dobře, já to tedy zaplatím, a pak mi vrátíte, co jsem do toho dal‘,“ popsal Okamura.

Peníze mu následně byly proplaceny. Nevidí důvod, proč by měl finance vracet. Podobně se staví k výzvě k odchodu ze strany, kterou označil za paradoxní. „Já jsem to založil a teď mě lidi, které jsme do toho přijali dodatečně, vyzývají k odstoupení,“ řekl.

Také uvedl, že sám byl pro vypovězení některých smluv, stejně jako podle něj není pravda, že by se předsednictvo hnutí pravidelně nescházelo, což ve své zprávě zkritizoval Štětina.

Okamura také vzal zpět své dřívější tvrzení, že stranické finance jsou v mínusu. „Úsvit vůbec není v mínusu, vážení přátelé, zbývá tam minimálně 20 miliónů korun do konce volebního období,“ řekl novinářům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám