Hlavní obsah

Koronavirus voliče první den moc nepřibrzdil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za přísných bezpečnostních opatření se odehrál první den voleb do zastupitelstev třinácti krajů a třetiny Senátu. Účast se do pátečního podvečera výrazně nelišila od minulých let, Politici doufají, že epidemie voliče od hlasování příliš neodradila. Před čtyřmi lety dorazilo za pátek a sobotu 34,6 procenta voličů. Hlasovat mohou občané ještě dnes do 14. hodiny.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Prezident Miloš Zeman odevzdal svůj hlasovací lístek ve volbách do Senátu v obvodu Praha 5.

Článek

Poměrně živo bylo v jedné z volebních místností v plzeňském sídlišti Bolevec. „Zatím se zdá, že lidé chodí více než při minulých krajských volbách,“ řekl Právu Zdeněk Černý, předseda tamní komise.

„Těžko říct, čím to je. Je hezky, tak lidé možná chtějí mít brzy odvoleno, aby mohli vyrazit na chaty,“ podotkl. K urnám tady v prvních hodinách zamířili hlavně voliči středního nebo staršího věku. „Tak to bývá pravidelně,“ podotkl Černý. S rouškami, které patří ke koloritu dnešních voleb, tady problémy neměli. „Zatím je měli všichni,“ konstatoval Černý.

Lidé mohou volit bez roušky, riskují ale pokutu

Krajské volby

Dodržovali rozestupy

Lidé v rouškách stojící ve frontě před volební místností byli v pátek krátce po druhé hodině odpolední i v českobudějovické Vodní ulici. Jihočechům zřejmě není jedno, kdo bude o jejich regionu rozhodovat, a zdá se, že volební účast by v tomto kraji mohla být vysoká.

Voliči přímo do volební místnosti vcházeli po menších skupinkách tak, aby dodrželi dvoumetrové rozestupy. „Lidé jsou ukáznění, mají roušky, někteří i rukavice,“ řekl Právu Jiří Majstr, předseda volební komise. Krátce po páteční třetí hodině odpolední zde svůj hlas odevzdalo přes to dvacet lidí.

K volbám tu v pátek přicházeli jak starší, tak mladší voliči. „V Jihočeském kraji žiji, a proto jsem tu. Není mi jedno, kdo bude rozhodovat o tom, co se u nás bude odehrávat, kam půjdou peníze, “ řekla volička Hedvika (40).

Volit přišel i senior Jaroslav. „Každé volby jsou důležité a chodím k nim pravidelně.

Letošní jsou sice trochu jiné, protože musíme mít roušky, ale nevadí mi to, už jsem si zvykl. Manželka ale letos asi k volbám nepůjde, protože má z koronaviru strach. Ale třeba si to ještě do zítra rozmyslí,“ řekl v pátek před vstupem do volební místnosti senior.

První den voleb: Hlasování narušilo úmrtí i podezření na kupčení s hlasy

Krajské volby

Členové volebních komisí několika okrsků v ZŠ Rašínova v samotném centru Brna se asi hodinu a půl po otevření volebních místností shodli na tom, že účast je zatím buď srovnatelná s ostatními volbami, případně je o trochu vyšší. „Hodně lidí sem přichází hned po druhé hodině, spojí to buď s vyzvedáváním dětí ze školy, nebo to mají po cestě z práce,“ řekla Právu předsedkyně jedné z komisí.

Strach z nákazy koronavirem přitom komisaři neměli. Pro většinu z nich to nebyla první účast v komisi, vedle ostřílených členů tak sedělo jen několik nováčků.

„Jsem v komisi už popáté a strach z toho, že bych se nakazila zrovna u voleb, nemám. Všichni máme roušky, lidé si při příchodu dezinfikují ruce, neměli jsme tu zatím žádné problémy,“ popsala předsedkyně.

V rukavicích, s rouškami či štítem na hlavě musí sedět hodiny za stolem, a přitom čichají výpary z dezinfekcí. Právě na členy volebních komisí kladou letošní krajské a senátní volby větší nároky.

Krajské volby vyhrálo ANO. Se skládáním koalic to ale nebude mít lehké

Volby

Údajné svážení i uplácení voličů

V Moravskoslezském kraji byli údajně sváženi voliči organizovaně, uvedl v ČT náměstek ministra vnitra Petr Mlsna. Případem se zabývá policie. Na Karvinsku policisté prověřují možné narušení regulérnosti voleb. Mluvčí moravskoslezské policie René Černohorský pro Právo uvedl, že údajně nějaká osoba má jiným lidem nabízet finanční prostředky za to, že budou volit konkrétní subjekt. Kde přesně mělo k incidentu dojít, neřekl. Podle informací Práva jde údajně o Havířov.

Přímo ve volební místnosti se večer v Lounech zhroutil starší muž. První pomoc mu okamžitě poskytli další voliči, poté přivolaní zdravotníci, zachránit muži život se však nepodařilo. Volby musely být přerušeny, poté tu lidé mohli odevzdávat hlasy až do 23. hodiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám