Hlavní obsah

Piráti odolali lákání, v Královéhradeckém kraji bude hejtmanem Červíček z ODS

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Královéhradeckém kraji má vládnout čtyřkoalice v čele s ODS. V souboji o sestavování koalice v Královéhradeckém kraji byl úspěšný dosavadní vicehejtman Martin Červíček (ODS), který se stane hejtmanem. Ve 45členném zastupitelstvu bude nová koalice, složená z jeho seskupení občanských demokratů, STAN a Východočechů, Spojenci pro KHK (TOP 09 a HKD), Koalice pro KHK (lidovci) a Pirátů, držet většinu 27 křesel.

Článek

„Dostal jsem nabídku a hejtmanem budu já,“ potvrdil v pondělí odpoledne Červíček, který jak již uvedl dříve si ponechá i mandát senátora.

O tom, kdo koalici sestaví, však pomyslně rozhodli Piráti. Se svými sedmi mandáty byli rozhodujícím závažím, na kterou stranu se štěstí přesune. Variant, jak sestavit krajskou vládu, bylo totiž vícero.

Přehledně: Výsledky voleb v jednotlivých krajích

Krajské volby

„My se snažíme co nejvíc prosadit náš program. Máme důvěru sedmi zastupitelů a na základě našich vzájemných jednání jsme se rozhodli, že nám je v současné chvíli bližší tato nabídka. A proto budeme dál jednat,“ řekl Pavel Bulíček, který sám obětoval post hejtmana. Ten mu nabídlo hnutí ANO spolu se sociální demokracií za to, že by se Pirátská strana rozhodla pro jejich nabídku.

„Bylo mi to nabídnuto. Já sám nerozhoduji, jsme strana založena na vnitřní demokracii,“ potvrdil Bulíček.

Koalice zatím není podepsána, všechny subjekty budou nadále jednat, aby dospěly ke společnému koaličnímu prohlášení. To by mohlo být na světě v horizontu jednoho až dvou týdnů. Již nyní se však rýsuje obsazení krajské rady, kde by čtyři radní měla ODS, tři Piráti a zbylí dva koaliční partneři po jednom. Jedním z radních bude bývalý předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Martin Červíček, budoucí hejtman, oznámil podepsání dohody o koalici před budovou krajského úřadu.

Hnutí ANO, ČSSD a Zelení a SPD tak zřejmě skončí v opozici.

Krajské volby v Královéhradeckém kraji vyhrála koalice ODS, STAN a Východočeši se ziskem 12 mandátů. Dvanáct křesel získalo i druhé ANO. Třetí Piráti získali sedm zastupitelů. Po čtyřech mandátech získaly koalice ČSSD a Zelených, lidovecká Koalice pro Královéhradecký kraj a koalice Spojenci pro Královéhradecký kraj složená z TOP 09, HDK a LES. Dva mandáty získala SPD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám