Hlavní obsah

České univerzity jsou u slovenských studentů v kurzu

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/BRATISLAVA

Na českých vysokých školách studuje stále více zahraničních studentů a české vysoké školy tento trend vítají. Jednoznačně největší podíl zahraničních studentů tvoří studenti ze Slovenska. Je to způsobeno nejen kulturní blízkostí, ale zejména tím, že oproti jiných zahraničním uchazečům mají daleko jednodušší podmínky pro to, aby mohli v ČR studovat.

Článek

Podle statistiky z roku 2006/2007 studuje na českých vysokých školách více než 320 tisíc studentů a více než 24 tisíc z nich jsou studenti ze zahraniční. O většině zahraničních studentů se ale nedá v pravém slova smyslu říct, že se jedná o cizince. Mají totiž slovenské státní občanství. "Neděláme mezi uchazeči ze Slovenska a z Česka žádné rozdíly," potvrzuje Jitka Štěpánková, vedoucí studijního oddělení na Fakultě sociálních studií MU v Brně. Na tuto fakultu se ročně hlásí několik set slovenských uchazečů a jejich počet se stále zvyšuje.

V roce 2006/2007 studovalo na českých vysokých školách šestnáct a půl tisíce studentů ze Slovenska. To je o dva tisíce více než v roce předchozím a skoro dvakrát tolik oproti roku 2004/2005. Jak je patrné, slovenským studentům se na českých vysokých školách líbí a zástupci českých vysokých škol potvrzují, že se jim zase líbí slovenští uchazeči. "Máme zájem o nejlepší uchazeče, ať už jsou odkudkoliv. Rozhodně jsme pro," říká Daniel Šťastný, proděkan Národohospodářské fakulty VŠE v Praze.

Podmínky přijetí „jako doma“, úspěšnost nadprůměrná

Chce-li na české vysoké škole studovat student ze zahraničí a nechce-li platit statisíce korun ročně za studium v cizím jazyce, musí počítat s následujícími podmínkami: nostrifikace dosaženého vzdělání, zkouška z českého jazyka a kromě toho obligátní složení přijímacích zkoušek. Uchazeči ze Slovenska si mohou první dvě podmínky škrtnout. Stejně jako tuzemským zájemcům o studium jim tedy stačí, pokud úspěšně složí přijímačky a vejdou se mezi fakultou ke studiu přijaté.

Přijímací řízení na české školy přitom slovenským uchazečům svědčí. Podle statistik jsou slovenští uchazeči nadprůměrně úspěšní, takže většina z těch, kteří se na české školy přihlásí, je nakonec také přijata.

Na českou VŠ ještě před překročením státní hranice

Národní srovnávací zkoušky usnadňují přijetí na české VŠ slovenským uchazečům ještě více usnadňují Národní srovnávací zkoušky. Zatímco dříve museli uchazeči ze Slovenska jezdit za přijímacími zkouškami do sídla fakulty a shánět většinou ubytování, nyní přicházejí přijímací zkoušky přímo za nimi. Národní srovnávací zkoušky se totiž konají ve všech následujících termínech také v Bratislavě, Košicích a Žilině.

A co je nejdůležitější: podle výsledků NSZ bude přijímat v roce 2007/2008 skoro 50 fakult českých vysokých škol, mezi nimiž se dá najít vždy řada takových, které nabízejí stejné nebo podobné studijní obory. Stačí si vybrat ty pravé, podat přihlášku (třeba elektronicky) a zúčastnit se NSZ. Šance dostat se na některou z nich je vysoká, aniž by bylo třeba překročit státní hranice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám