Hlavní obsah

Integrace slovenských žáků na britských školách se nedaří

BBC, Scio
LONDÝN

Na britských školách přibývá dětí ze zemí východní Evropy, což u místních usedlíků vyvolává obavy o další vývoj místního školství. Integrace Východoevropanů zatím naráží na řadu překážek. Britské školy dokonce registrují případy, kdy spory mezi přistěhovalci a dětmi původních obyvatel přerůstají v násilnosti.

Článek

Problém s integrací dětí z východní Evropy na britských školách dobře ilustruje případ v severním Kentu, kde se začínají stupňovat spory mezi místními usedlíky a slovenskými přistěhovalci. Hádky, šikana a rvačky mezi žáky se přenesly i do vztahů mezi rodiči.

Situace zašla až tak daleko, že v Chathamu policie zadržela slovenskou ženu, která železnou tyčí mlátila desetiletého žáka. Provinilá se brání, že ji chlapec urážel rasistickými nadávkami. Policie musela zasahovat i po útoku dvou náctiletých dívek na slovenského přistěhovalce. Dívky muže údajně počastovaly rasistickými poznámkami a házely na něj kamení.

"Když jsme šli domů, nějaký chlapec vyšplhal na autobusovou zastávku a začal na nás plivat. Když jsem mu řekla, aby toho nechal, ohnal se na nás jablky a hruškami, a pak odhalil svůj zadek," popsala další nepříjemnou příhodu pro The Times matka slovenských žáků.

Stížnosti jsou z obou stran. Jeden z místních usedlíků dokonce označil spory s přistěhovalci z východní Evropy za boj o přežití. Výše uvedené případy nasvědčují, že atmosféra na britských školách mezi místními a přistěhovalci začíná být napjatá.

V Británii je registrováno 70 tisíc Slováků, kteří sem zamířili za prací. Zhruba 30 tisíc slovenských žáků pak navštěvuje britské školy.

Reklama

Související články

Angličtí učitelé požadují menší školy

Učitelé v Anglii by přivítali, kdyby v jejich zemi bylo více malých škol. Současný stav, kdy malých škol ubývá a podíl velkých se zvyšuje, není podle kantorů...

Výběr článků

Načítám