Hlavní obsah

Akademie věd vyznamená popularizátory vědeckých poznatků

– PRAHA
Novinky, Scio

Akademie věd České republiky v úterý odpoledne vyznamená popularizátory vědy Čestnou medailí Vojtěcha Náprstka. Medaili každoročně obdrží několik osobností z řad publicistů a vědců, které mají významné zásluhy na předávání vědeckých poznatků široké veřejnosti.

Článek

Náprstkova medaile bude pro tento rok udělena řediteli Českého rozhlasu Leonardo Miroslavu Bobkovi, Janu Krekulemu z Ústavu experimentální botaniky AV ČR a Antonínovi Vítkovi, jenž je dlouholetým popularizátorem kosmického výzkumu.

Miroslav Bobek založil populárně naučnou rozhlasovou stanici v roce 2005. Již v roce 1994 však proslul jako iniciátor projektu Africká odysea, v rámci něhož byla za pomoci satelitní telemetrie monitorována migrace čápů černých z ČR do afrických zimovišť.

Jan Krekule se zabývá biologií vývoje rostlin. Znalostním oborem Antonína Vítka je především kosmonautika, o níž například vytváří hesla do encyklopedických publikací.

Čestná medaile Vojtěcha Náprstka

Čestnou medaili Vojtěcha Náprstka zavedla Akademie věd ČR v roce 2003. Medaili uděluje Akademická rada AV ČR publicistům a vědcům jako ocenění za dlouholetou a cíleně vedenou činnost v popularizaci vědeckých poznatků. Toto ocenění je výsledkem iniciativ Vědecké rady AV ČR – zpřístupňovat a vysvětlovat nové vědecké poznatky a vědecké postupy široké veřejnosti.

Zdroj: AV ČR

V loňském roce předal předseda vědecké akademie Václav Pačes ocenění Vladimírovi Kořenovi a Dušanovi Třeštíkovi. Kořen se jako autor a dramaturg zasloužil o rozvoj vědecké publicistiky ve zpravodajství České televize. Dušan Třeštík, jenž zemřel v srpnu roku 2007 ve věku 74 let, byl popularizátorem historie v novinových denících, rozhlase i televizi.

Reklama

Související témata:

Související články

Královny české vědy sklidily obdiv

Jana Roithová, Petra Šauli a Marta Kalousová. To jsou jména tří badatelek, které na úterním slavnostním večeru v sídle Akademie věd ČR převzaly významné...

Výběr článků

Načítám