Hlavní obsah

První úspěšný výstup na K2

Novinky, Jan Barák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K2 je „až“ druhou nejvyšší horou světa, jeden primát přesto drží. Odehrálo se zde nejvíc nezdařených výstupů. Svahy K2 jsou mnohem strmější a obtížnější než na Mount Everestu. Také převýšení od úpatí na vrchol je větší než u nejvyšší hory světa. Žádná z těchto nástrah však 31. července 1954 italské horolezce Achille Compagnoniho a Lina Lacedelliho nezastavila.

Foto: Profimedia.cz

K2 byla před 57 lety prvně dobyta.

Článek

První úspěšný výstup na vrchol K2 se uskutečnil 31. července roku 1954. Tehdy dva Italové – Achille Compagnoni a Lino Lacedelli – horu poprvé dobyli a poprvé shlédli z jejího vrcholu.

Zároveň byli posledními pokořiteli na dlouhých 23 let.

Foto: Profimedia.cz

K2, druhá nejvyšší hora světa, pod mlžným závojem

Ve spárech horolezectví

Compagnoni a Lacedelli se vydali vzhůru tzv. Arbuzziho pilířem. Ten je dnes považován za klasickou a nejfrekventovanější cestu k vrcholu. Svůj název získal po vévodovi z Arbuzzi, italském šlechtici, který horu v roce 1909 neúspěšně atakoval.

„Hory mají takové kouzlo, že není třeba žádných slov. Rozhlédnete se okolo a vidíte vše, co stvořil Bůh, a to je ta nejkrásnější věc, jaká se vám může stát,“ tak mluvil Lino Lacedelli při příležitosti padesátého výročí svého prvovýstupu na K2.

„Hory mají takové kouzlo, že není třeba žádných slov. Rozhlédnete se okolo a vidíte vše, co stvořil Bůh, a to je ta nejkrásnější věc, jaká se vám může stát,“ tak mluvil Lino Lacedelli při příležitosti padesátého výročí svého prvovýstupu na K2.

Ani on, ani Compagnoni nikdy neprozradili, který z nich stanul na vrcholu jako první.

Pro oba italské horolezce byly hory od mala nesmírnou vášní. Lacedelli se narodil v roce 1925 v Dolomitech, Compagnoni v roce 1914 v hornaté části Lombardie. Jeho žena o něm řekla:“ Už jako malý chlapec snil o práci horského vůdce a toužil prozkoumávat hory.“

Avšak ne všechno bylo na památné expedici z 31. července 1954 idylické. Nad slávou a hrdinstvím obou horolezců se vznáší několik otazníků.

Stíny pochybností

Walter Bonatti, nejmladší a zároveň fyzicky nejzdatnější člen expedice, obvinil Lacedelliho a Compagnoniho, že jej opustili v zóně smrti.

Bonatti a pákistánský nosič měli vynést vrcholovému týmu – Lacedellimu s Compagnonim- do nejvyššího tábora kyslíkové bomby potřebné k závěrečnému výstupu. Avšak Lacedelli s Compagnonim umístili svůj vrcholový IX. tábor oproti původním plánům o něco výše. Bonatti a vyčerpaný nosič se k němu nedostali.

Noc proto strávili venku v nadmořské výšce 8100 metrů. Pákistánský nosič přišel o všechny prsty na rukou i na nohou.

Ráno zanechali lahve na místě plánovaného tábora a sestoupili do tábora XIII.

Lacedelli a Compagnoni si kyslíkové bomby vyzvedli a jako první vystoupili na vrchol K2. Kyslík jim však během cesty došel. Lacedelli omrzl a přišel o palec. Bonatelliho pak oba obvinili, že jim kyslík sám částečně spotřeboval.

Spory se táhly dlouhá léta. Bonatti nakonec soudu předložil důkaz, že sám kyslík nemohl použít, neměl totiž k bombám masku.

Až po předlouhých 52 letech se k Bonattiho verzi vyjádřil doposud mlčící Lacedelli – potvrdil ji a Bonattimu se omluvil.

Zajímavosti 31. července

Svátek: Ignác

Významné události:

1944 zemřel francouzský spisovatel a letec Antoine de Saint-Exupéry, autor Malého prince, osudnou se mu stal průzkumný let nad jižní Francii okupovanou Němci, během kterého byl sestřelen německým stíhačem

1991 prezident USA George Bush starší a sovětský prezident Michail Gorbačov podepsali úmluvu, znamenající konec závodů ve zbrojení, smlouva vešla do historie pod názvem Start1

Významná narození:

1949 Boleslav Polívka (český filmový a divadelní herec, komik a "valašský král")

1977 Jan Budař (brněnský filmový a divadelní herec, snímky Nuda v Brně, Václav, Horem pádem, Mistři)

1986 Jevgenij Malkin (ruský hokejový útočník, hráč klubu NHL Pittsburgh Penguins)

Bonatti omluvu nepřijal a Compagnoni si svoji verzi příběhu o prvním dobytí K2 odnesl do hrobu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám