Hlavní obsah

Země a Měsíc spolu září v Brně

– Brno
Právo, Michaela Chmelová

Neobyčejnou podívanou nabízí nafukovací modely Země a Měsíce poblíž brněnské hvězdárny na Kraví hoře. Takzvanou Terralónu s Lunalónem si lidé mohou prohlédnout každý den až do konce týdne (neděle 16. srpna) vždy od tří hodin odpoledne do půlnoci. Jedinou podmínkou pro jejich vystavení je pěkné počasí.

Nafukovací modely Země a Měsíce poblíž brněnské hvězdárny na Kraví hořeVideo: Vladimír Klepáč, Právo

 
Článek

V případě deště nebo silného větru se modely kvůli bezpečnosti nafukovat nebudou. O aktuálním stavu informuje hvězdárna na svých webových stránkách.

Výzkumníci dali dohromady první komplexní geologickou mapu Měsíce

Věda a školy

„Planeta Země a její Měsíc k sobě patří už čtyři a půl miliardy let. Po celou tu dobu to ale k sobě mají docela daleko. Proto jsme se rozhodli dopřát jim jedno výjimečné setkání,“ popsal ředitel hvězdárny a planetária Jiří Dušek.

Vezměte si lupu na krátery

Zatímco skutečná Země má průměr necelých třináct tisíc kilometrů, Terralóna pouhých deset metrů. V takovém měřítku by nejvyšší hora na světě Mount Everest sahala do výšky pouhých sedmi milimetrů.

Při návštěvě Měsíce čili Lunalónu je dobré vzít si s sebou lupu. Plastika totiž ukazuje jeho povrch v rozlišení sto metrů, takže divák může spatřit všechny výrazné krátery.

Brněnské planetárium patří k nejkrásnějším v Evropě, rozhodl mezinárodní časopis

Věda a školy

Modely jsou vyrobeny ze stejného materiálu jako horkovzdušné balony a hvězdárna si je nechala zhotovit na míru. Výrobní cena byla zhruba sto padesát tisíc korun. Podle Duška bylo nejsložitější připravit detailní podklad pro tisk. Samotné šití pak bylo otázkou jen několika dní.

Hvězdárna si pro své návštěvníky připravila také doprovodný program. Lidé se mohou přijít podívat na vesmírné projekce v tzv. digitáriu, které promítá pětkrát denně od desíti do osmi hodin. Každý večer pod širou oblohou je připraveno i letní kino, které nabízí pestrý výběr ze sci-fi filmů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám