Hlavní obsah

V Šanghaji dokončili největší planetárium světa. Otevřít by mělo příští rok

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínská megapole Šanghaj se může pyšnit novou stavbou. Ve městě bylo dokončeno planetárium, které je tím největším na světě. Zabírá plochu 39 tisíc metrů čtverečních, což je podle Daily Mailu zhruba polovina rozlohy pařížského Louvru. Instituce zasvěcená astronomii má otevřít v příštím roce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Šanghaji dokončili výstavbu největšího planetária na světěVideo: Reuters

 
Článek

Planetárium tvoří dva dómy, v nichž budou umístěny projekční sály pro představení. Kromě toho půjde ale o klasické muzeum, kde návštěvníci najdou jak stálé, tak dočasné expozice týkající se kosmu a astronomie. Speciální programy s přespáním se mají konat také pro děti a mládež.

Podle vedení muzea přiblíží planetárium návštěvníky o něco blíže vesmíru, protože bude využívat mimo jiné technologii virtuální reality. V observatoři se pak budou moci lidé pomocí profesionálních optických zařízení pokochat třeba i slunečními skvrnami nebo erupcemi, uvádí server Shine.

Foto: Profimedia.cz

Uvnitř planetária mají být stálé i dočasné expozice zaměřené na vesmír a astronomii.

Stavba megalomanského planetária započala v roce 2016 a budova měla být kompletně hotová koncem loňského roku. Kvůli koronaviru se však výstavba protáhla a dělníci byli po návratu do práce striktně kontrolováni. Náklady na zhotovení planetária byly vyčísleny na 600 milionů jüanů, což je přes dvě miliardy korun.

Největším dómem se může doposud pyšnit planetárium v Petrohradu. To sice celkově zabírá menší plochu, ale dóm, tedy sál pro promítání, bude mít i nadále největší.

Extravagantní hřbitov ve Vietnamu slibuje posmrtný život v přepychu

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám