Hlavní obsah

Zbytky čínské rakety zřejmě spadly i na Pobřeží slonoviny

Yamoussoukro

Zbytky čínské rakety Dlouhý pochod 5B, vyslané začátkem května k testovacímu letu do vesmíru, se nejspíše v pondělí zřítily také na dvou místech v centrální části afrického Pobřeží slonoviny. Světová odborná veřejnost se shoduje na tom, že objekty, které dopadly na neobydlená místa u měst Béoumi a Bocanda, jsou zbytky prázdného 18tunového prvního raketového stupně.

Foto: Profimedia.cz

Místní si prohlížejí, co to v Pobřeží slonoviny spadlo z nebe.

Článek

Tamní úřady očekávanou skutečnost zatím oficiálně nepotvrdily a situaci stále prošetřují, uvedla francouzská rozhlasová stanice RFI.

Nicméně jak dodává server magazínu The National Interest, nejsou hlášeni žádní zranění.

Část do oceánu, část na pevninu

„Nejdřív jsme si mysleli, že slyšíme hrom,” prohlásil Jean-Marc Kouassi, starosta města Béoumi. Místní v pondělí 11. května zaskočil ohlušující lomoz. Když se později vydali na místo, odkud zvuk přišel, našli uprostřed buše neznámé několikametrové kovové předměty.

Číňané upustili na Zemi obří kus vesmírného smetí

Věda a školy

Podle RFI byl dopad zbytků prvního stupně naplánovaný, i když neřízený, části rakety měly ale dopadnout jen do Atlantického oceánu. Tak se to také nejprve jevilo, avšak stalo se to tak blízko západoafrických břehů, že nepřekvapí, že se určité menší úlomky dostaly až na pevninu.

Foto: Profimedia.cz

Má jít o fragment z čínské nosné rakety Dlouhý pochod 5B.

Podle týdeníku Newsweek je možné, že větší část raketového stupně skutečně dopadla do Atlantiku, avšak určité fragmenty z něj nakonec zasáhly právě i pevninu.

Ne vše shoří v atmosféře

Jde o nekontrolovatelné zřícení nejtěžšího vesmírného odpadu od roku 1991, kdy v atmosféře shořela 39tunová sovětská orbitální stanice Saljut 7, píše stanice CNN.

Jonathan McDowell, který působí v americkém Harvard-Smithsonianském centru pro astrofyziku, upřesnil, že u rozměrných a bytelných objektů, jakou jsou například kusy motoru raketoplánů, se může stát, že při návratu v atmosféře neshoří a dopadnou na Zemi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Start rakety Dlouhý pochodVideo: Reuters

Astrofyzik už dříve uvedl, že dané jádro čínské rakety při svém volném pádu zpomalilo natolik, že by stejně mohlo zničit maximálně „jen” nějaký dům. I tak je ale takové kosmické smetí samozřejmě problémem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám