Hlavní obsah

Čína úspěšně otestovala novou raketu Dlouhý pochod, poslala na orbitu loď s modulem

Peking

Čína v úterý 5. května úspěšně zahájila testovací lety nové verze své nejsilnější nosné rakety Dlouhý pochod 5. Předpokládá se, že aktuální verze Dlouhý pochod 5B v budoucnu sehraje stěžejní roli při dopravě segmentů plánované čínské vesmírné stanice na oběžnou dráhu. S odvoláním na čínská média o tom informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Start rakety Dlouhý pochodVideo: Reuters

 
Článek

Na svůj úterní premiérový let odstartovala raketa Dlouhý pochod 5B, která je dlouhá 53,7 metru, z vesmírného střediska Wen-čchang na jihočínském ostrově Chaj-nan v 18:00 místního času (12:00 SELČ).

Raketa vynesla nepilotovanou kosmickou loď nové generace s návratovým modulem (nyní bez posádky), do kterého se vejde až šest kosmonautů a může sloužit i pro přepravu nákladu. Start byl původně připravován na polovinu nebo konec dubna.

Testovací loď se od rakety oddělila 488 sekund po startu, načež se sama umístila na vlastní orbitu, kde ji chtějí čínští experti podrobit různým zkouškám, než se později pokusí její návratový modul pomocí padáků bezpečně přistát na zemském povrchu poté, co i díky tepelnému štítu bez poškození proletí atmosférou. Záměrem je, aby šlo kapsli opětovně používat, upozorňuje Reuters.

Číňané plánují „konkurenci” pro ISS

Má jít o další krok čínského pilotovaného vesmírného programu, v rámci kterého mají Číňané jeden hlavní cíl: dostat na oběžnou dráhu svoji obdobu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), která by měla být dokončena v roce 2022. A později tam (či jinam do hlubokého kosmu) a zpět dopravovat astronauty.

Kvůli koronaviru se o dva roky odkládá evropská mise na Mars

Koronavirus

Čína se po někdejším Sovětském svazu a Spojených státech v roce 2003 stala teprve třetí zemí, která dokázala vlastními silami vynést na oběžnou dráhu člověka.

V roce 2008 první čínský kosmonaut vystoupil do volného prostoru. Navíc v roce 2013 přistála první nepilotovaná čínská vědecká sonda na Měsíci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám