Hlavní obsah

Žáci se budou před maturitami a přijímačkami testovat, budou povinné roušky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Před přijímacími zkouškami na střední školy, maturitami či závěrečnými zkouškami budou muset žáci předložit negativní test na covid-19, který nebude starší než sedm dní. Při zkouškách budou povinné roušky či respirátory. Vyplývá to z informací, které ministerstvo školství v pondělí rozeslalo do škol.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Rovněž podle úřadu začala distribuce chirurgických roušek pro rezervní zásoby základních škol a nižšího stupně víceletých gymnázií. Do 15. dubna do 18:00 mají školy nahlásit, pro kolik lidí pak budou potřebovat antigenní testy při jejich další distribuci.

MŠMT rozeslalo školám informace k maturitám a přijímačkám. Měnit se to nebude, ujišťuje Plaga

Věda a školy

Přijímací zkoušky, které na střední školy organizuje Cermat, se budou konat 3. až 6. května. Školní přijímací zkoušky budou od 5. do 19. května. Maturitní testy začnou v druhé polovině května.

Podmínkou účasti u zkoušek bude podle mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví potvrzení o negativním testu na covid z posledních sedmi dnů. Test musí předložit jak žáci a zkoušející, tak další lidé přítomní u zkoušek. V učebně bude moci být maximálně 20 lidí.

Ministerstvo rozšířilo typy testů pro školy. Odběr bude možný i z úst

Domácí

Doklad o negativním testu budou moci nahradit potvrzením o prodělané nemoci v posledních 90 dnech, případně o očkování.

Testování mají zajistit školy

K přijímačkám na střední školy má testování žákům podle ministerstva zajistit základní škola. Sama SŠ, kam se žák hlásí, uchazečům testování nabídnout může, ale nemusí. Naopak bude mít povinnost umožnit testování svým studentům, kteří půjdou k maturitám či závěrečným zkouškám.

Jako alternativu budou moct využít registrovaného odběrového místa a přinést doklad o negativním výsledku testu, vydaný poskytovatelem zdravotnických služeb.

K přijímačkám od Cermatu se přihlásilo o 10 tisíc žáků méně než loni

Věda a školy

V době písemných zkoušek, testů i ústních zkoušek budou muset mít všichni přítomní v učebně nasazenou chirurgickou roušku či respirátor, informovalo školy MŠMT. Platit to bude v prostorách celé školy. Její zaměstnanci by podle instrukcí ministerstva měli kromě toho zajistit časté větrání, dezinfekci a ideálně dodržování rozestupů 1,5 metru.

Pozitivní výsledek ověřit následným PCR testem

V případě pozitivního antigenního testu před zkouškou se bude moct výsledek ověřit přesnějším PCR testem. Ministerstvo proto školám doporučilo umožnit žákům testování alespoň tři pracovní dny před zkouškou. Pokud PCR test nákazu potvrdí, bude moct uchazeč do tří dnů požádat o konání zkoušky v náhradním termínu.

Dítě se nenechá testovat? Omluvená absence, vysvětluje MŠMT

Věda a školy

Testování na koronavirus ve školách začalo v pondělí, kdy se do lavic vrátila mj. část žáků prvního stupně. Stát školy zásoboval antigenními testy, které mají používat dvakrát týdně.

Minulý týden dostaly školy od Správy státních hmotných rezerv 4,1 milionu testů, distribuci dalších musí stát ještě zajistit.

Školy řeší stížnosti rodičů. Vadí jim roušky i tyčinky

Domácí

Pokud jich škola nebude mít dost např. pro žáky ke zkouškám, má se podle instrukcí ministerstva obrátit na krajské pracoviště Národního pedagogického institutu ČR, kde je může získat. Podle předsedy Správy státních hmotných rezerv Pavla Švagra začali hasiči rozvážet do krajů pro ZŠ také 12,6 milionu roušek.

Žáci závěrečných ročníků středních škol budou moci chodit na konzultace

Domácí

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) se na svém oficiálním Twitteru pokusil vysvětlit, proč musejí i děti nosit ve školách roušky, ačkoli se testují.

„Plošné a pravidelné testování má primárně screeningovou funkci a nemůže nahradit další režimová opatření ve školách. Slouží totiž jako doplněk, který zvyšuje jejich celkovou účinnost,” napsal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám