Hlavní obsah

Žáci budou muset mít ve škole alespoň dvě roušky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Každý žák, kterého rodiče pošlou od 11. května respektive od 25. května do školy, bude muset mít s sebou na den minimálně dvě roušky a sáček na jejich uložení. Nosit je budou ve společných prostorách, při pobytu ve třídě je mohou sundat, pokud bude zachován rozestup.

Foto: Ritzau Scanpix, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Vyplývá to z manuálu, kterým ministerstvo školství (MŠMT) nastavilo podmínky pro částečný návrat dětí do tříd. Ředitelé škol ho podle ministerstva obdrželi o víkendu. K dispozici je také na webu úřadu.

Závěr školního roku letos téměř bez propadlíků

Domácí

Školní docházka bude pouze dobrovolná, a to pokud žák nepatří do rizikové skupiny – například zda nežije ve společné domácnosti s osobou starší 65 let s chronickými chorobami. Rodiče, kteří mají zájem o docházku dětí do škol, musí dát ředitelům vědět v případě žáků prvního stupně do 18. května a v případě žáků devátých ročníků do 7. května.

Rovněž bude třeba podle ministerského dokumentu „minimalizovat velké shromažďování osob před školou” s tím, že je škola povinna zajistit organizaci pohybu osob před školou – tedy všichni od sebe mají mít dvoumetrový odstup a mít zakrytý nos a ústa.

Dodržet vše je nereálné, myslí si o požadavcích ministerstva ředitelé škol

Věda a školy

Toto nebude podle zástupců škol snadné. Žáci by se před školou podle MŠMT měli rozdělit do skupin po 15 jedincích tak, jak budou následně společně ve třídách. Vyzvednout by je měl pověřený pedagogický pracovník.

Podmínky pobytu žáků ve škole

Pohyb žáků ve škole:

  • škola minimalizuje velká shromáždění žáků před školou před vyučováním
  • žáci dodržují odstup dva metry a platí zakrytí úst a nosu
  • škola zorganizuje před školou skupiny po 15 žácích, jak následně budou celý den
  • do budovy mohou pouze žáci, nikoliv doprovázející osoby
  • žáci i zaměstnanci nosí ve společných prostorách školy roušky
  • každý žák má na den minimálně dvě roušky a sáček na jejich uložení
  • škola zorganizuje provoz v šatnách tak, aby se žáci různých skupin nepotkávali. Totéž platí i pro pohyb na chodbách či při návštěvě toalet.
  • Přestávky se doporučuje trávit venku, ve třídách se často větrá
  • Škola zajistí přes zřizovatele dostatečné množství dezinfekce. Několikrát denně se provádí dezinfekce předmětů, které používá více lidí (klávesnice počítačů, židlí v jídelně, klik dveří

Pobyt ve třídě:

  • každý žák po vstupu do třídy použije dezinfekci, doporučuje se si předtím umýt ruce
  • Ve třídě je maximálně 15 žáků, maximálně jeden žák v jedné lavici
  • škola zajistí dostatečnou vzdálenost lavic od sebe, nejméně 1,5 metru, lépe 2 metry.
  • ve třídě nemusí žáci ani pedagogové nosit roušku, pokud je zajištěn odstup. Pokud se dělá skupinová práce, je potřeba roušku nasadit.
  • Žáci si po každém vzdělávacím bloku umyjí či vydezinfikují ruce

 Riziková skupina

Rodiče dětí, které do školy půjdou, musí zvážit, zda žák patří do rizikové skupiny, tedy zda žije ve společné domácnosti s osobou starší 65 let s přidruženými chronickými chorobami, například onemocněním plic či srdce.

„Doporučuje se, aby zákonní zástupci zvážili tyto rizikové faktory, pokud žák patří do rizikové skupiny, a rozhodli o účasti žáka na vzdělávacích aktivitách s tímto vědomím,” píše se v manuálu.

Rodiče budou muset v první den návratu žáka do školy předložit podepsané prohlášení o seznámení s vymezením rizikových skupin a čestné prohlášení, že dítě nevykazuje příznaky virového infekčního onemocnění, což je například horečka, kašel, dušnost nebo náhlá ztráta chuti a čichu. Pokud zákonný zástupce tyto dokumenty nepodepíše, nebude žákovi osobní účast ve škole umožněna.

Při cestě do školy a ze školy se na žáky vztahují obecná pravidla chování stanovená krizovými opatřeními. Škola je pak povinna zajistit organizaci pohybu lidí před školou. Žáky před školou vyzvedne pověřený pedagogický pracovník, který je zorganizuje do skupin po 15 dětech. O zařazení žáků do skupin rozhoduje ředitel školy. Žáka nelze zařadit do školní skupiny později než k 25. květnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám