Hlavní obsah

Z ISS se turisté vrátí až v neděli, odkládá se tím přílet nové posádky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čtyři vesmírní turisté, kteří jsou od 9. dubna na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), nakonec z ISS odletí až v neděli 24. dubna. Původně měli oběžnou dráhu opustit na palubě lodi Crew Dragon americké společnosti SpaceX v úterý 19. dubna a přistát na Zemi ve středu. Ke změně došlo kvůli špatnému počasí v oblasti plánovaného přistání u pobřeží Floridy. Odkládá se tím i start posádky Crew-4, a to na úterý 26. dubna.

Foto: NASA

Aktuální osazenstvo ISS před odletem mise Ax-1

Článek

Jak jsme napsali již ve středu, na svém webu o odložení návratu informovala firma Axiom Space, která let pořádá. Ten den však ještě nebylo oznámeno náhradní datum - podle čtvrtečních zpráv to ale zřejmě definitivně vypadá, že se tak stane v neděli brzy ráno našeho času.

Vesmírní turisté na ISS musí zůstat ve vesmíru pár dní navíc kvůli počasí

Zahraniční

„Návrat posádky mise Ax-1 se opět posouvá. Nynější plány počítají s odpojením pilotované kosmické lodi Crew Dragon Endeavour od ISS v neděli 24. dubna ve 2:35 SELČ a přistání u pobřeží Floridy v 19:46 SELČ,“ shrnul na svém Twitteru specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a ČVUT v Praze.

Čtyřčlennou posádku vede bývalý astronaut NASA Michael López-Alegría, který je zároveň viceprezidentem Axiom Space. Prostřednictvím této společnosti si cestu na ISS zaplatili Američan Larry Connor, Izraelec Ejtan Stibbe a Kanaďan Mark Pathy, které Axiom Space tituluje jako podnikatele, investory a filantropy.

Přílet astronautů na ISSVideo: NASA

„Posádka dokončila potřebné přípravy lodi Dragon, znovu si prošla operace nutné k odpojení od ISS a učinila poslední přípravy na vesmírný let,“ uvedla firma.

„V důsledku nepříznivých povětrnostních podmínek na návrat bylo odpojení od stanice plánované na úterý zrušeno a posádka stráví na vesmírné stanici několik dalších dní,“ pokračovalo její vyjádření.

Loď Crew Dragon dorazila k ISS, „soukromí astronauti“ jsou na palubě

Věda a školy

Axiom Space, SpaceX a americká vesmírná agentura NASA se snažily rychle najít co nejbližší termín pro bezpečnou cestu domů. Vypadá to tedy na neděli.

Mise byla původně naplánovaná na deset dní, z toho jich cestující měli strávit na ISS osm. Posádka se na stanici věnovala různým vědeckým a komerčním aktivitám, celkem měla v plánu 25 experimentů.

Noví astronauti nejdříve v úterý

Tím se zároveň na úterý 26. dubna odkládá let nové posádky na ISS. Mise Crew-4 měla podle původních plánů odstartovat v sobotu 23. dubna v 11:26 SELČ. Nepříznivé počasí zpozdilo odlet komerční mise Ax-1, čímž došlo k posunu i mise Crew-4, a to právě nejdříve na zmíněné úterý.

Posádku vynese na oběžnou dráhu vesmírná loď Crew Dragon, konkrétně nové plavidlo Freedom. Pro společnost SpaceX, která patří podnikateli a miliardáři Elonu Muskovi, půjde o čtvrtou pilotovanou misi k ISS v rámci stávajícího kontraktu s NASA.

„Chcete nás uvrhnout do hladu.“ Roskosmos připraví návrhy konce spolupráce na ISS

Věda a školy

Posádku Crew-4 tvoří tři američtí astronauti Kjell Lindgren, Robert Hines a Jessica Watkinsová z NASA a italská astronautka Samantha Cristoforettiová zastupující Evropskou kosmickou agenturu (ESA).

Na stanici je aktuálně krátkodobě hned 11 osob. Kromě čtveřice z Ax-1 její osazenstvo tvoří astronauti NASA Raja Chari, Tom Marshburn a Kayla Barronová, Němec Matthias Maurer z ESA a ruští kosmonauti Oleg Artěmjev, Denis Matvejev a Sergej Korsakov (ruská vesmírná korporace Roskosmos).

Čína vyšle v červnu další tři kosmonauty na svůj „Nebeský palác“

Věda a školy

Po odletu mise Ax-1 dorazí na orbitální komplex Crew-4, takže na ISS bude opět 11 lidí, nicméně znovu jen na chvíli. Chari, Marshburn, Barronová a Maurer (posádka Crew-3) mají stanici opustit nejdříve v sobotu 30. dubna, jak Václavík připomněl pro Novinky.

Výběr článků

Načítám