Hlavní obsah

Vzácný návštěvník. Mrož lední se objevil ve Walesu, připlaval z Irska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu, konkrétně v sobotu 20. března, došlo ke zpozorování mrože ledního (Odobenus rosmarus) při pobřeží hrabství Pembrokeshire ve Walesu. Savec jinak typicky obývající Severní ledový oceán, příležitostně i sever Atlantského oceánu, byl spatřen na tamním útesu. Jeho výskyt obecně v Británii je nesmírně vzácný.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mrož lední se vzácně objevil ve WalesuVideo: Caters News/Drew Buckley, AP/Reuters

 
Článek

Video s původně arktickým živočichem, které zprostředkovaly agentury AP a Reuters, pořídili zástupci Královské společnosti pro prevenci týrání zvířat (RSPCA), charitativní organizace působící v Anglii a Walesu.

Letecké záběry: na severní pobřeží Francie se po letech vracejí tuleni

Věda a školy

Zvíře leželo na velšských skalách, než se zase vydalo směrem k vodě a odplavalo.

Týden předtím se zastavil v Irsku, hledal potravu

Ještě o týden dříve byl tento dvoumetrový a zřejmě poměrně mladý exemplář mrože ledního spatřen v oblasti irského hrabství Kerry, než se vydal ještě více na jih.

Usnul na kře a probudil se v Irsku. Do hrabství Kerry zavítal obří mrož

Koktejl

„Vypadal, že má mírnou podváhu, nicméně naštěstí nevykazoval žádné známky nemoci nebo zranění,” řekla RSPCA záchranářka zvířat Ellie Westová.

Poznamenala, že mrož pravděpodobně putoval za potravou, dodala však, že takhle daleko na jih tento živočišný druh obvykle necestuje.

Jednou z možností, jak se mrož objevil nejprve v Irsku, je i to, že předtím usnul na ledové kře, která jej pak odnesla daleko od domova.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám