Hlavní obsah

Usnul na kře a probudil se v Irsku. Do hrabství Kerry zavítal obří mrož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irské hrabství Kerry zaznamenalo o víkendu netradiční návštěvu: Na zdejším pobřeží se objevil více než dvoumetrový mrož. Arktické zvíře se podle irských médií zdálo být extrémně vyčerpané, jak se dostalo na jihozápad Irska, není jasné. Jednou z možností je, že usnulo na ledové kře, která jej pak odnesla daleko od domova.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Po dlouhé cestě z polárních končin mrož skončil na ostrově Valentia těsně u hlavního irského ostrova. Jako první jej tam zřejmě při nedělní procházce zpozorovali místní obyvatel Alan Houlihan a jeho pětiletá dcera Muireann. „Bylo to úžasné, opravdové dobrodružství. Nemohli jsme uvěřit vlastním očím, takové věci se dějí jednou za život,“ řekl Houlihan.

Podle webu Independent.ie mohlo jít o první spatření mrože v Irsku. Veřejnoprávní televize RTÉ News ale na svém webu uvádí, že byť jde o vzácný úkaz, jedinci tohoto arktického druhu už byli v irských vodách spatřeni vícekrát.

První záznam o takové události je podle stanice z roku 1897, kdy údajně mrož zavítal do ústí řeky Shannon. Další zmínky přišly až v 80. letech minulého století, od té doby byl však mrož v Irsku zpozorován více než 20krát, píše RTÉ News.

Ten, který nyní doputoval do hrabství Kerry, je nejspíše poměrně mladý, neboť jeho špičáky měří jen asi 30 centimetrů. Dospělý jedinec je může mít i třikrát delší. Po cestě k irskému pobřeží se zbloudilý mrož zároveň jevil jako velmi vyčerpaný.

Rozzuřený mrož potopil člun ruského námořnictva

Koktejl

„V téhle fázi musí být dost unavený a hladový,“ řekl ředitel mořského světa ve městě Dingle Kevin Flannery. „Je z Arktidy. Podle mě se stalo to, že usnul na ledové kře, která jej odnesla, a pak už byl moc daleko, třeba někde uprostřed Atlantiku, kam se mohl dostat od Grónska,“ odhadoval mořský biolog.

Podle Flanneryho musí veřejnost divokému zvířeti dopřát klid, aby mohlo načerpat síly a „pak se, doufejme, bude schopen sám dostat domů“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám