Hlavní obsah

Vývojář z Brna pomohl barvoslepým vnímat pestrost světa

Právo, Vladimír Klepáč

Svět v jeho skutečné pestrosti ukazuje barvoslepým nová mobilní aplikace, kterou původně vyvinul pro své přátele absolvent informatiky brněnského Vysokého učení technického (VUT) Tomáš Jelínek. Barvoslepost trápí každou stou ženu – a dokonce každého desátého muže v Česku. Je to ale problém, za který se mnozí stydí, a tak o něm raději nemluví.

Foto: NowYouSee

Ukázka aplikace pro barvoslepé

Článek

Jako mnoho chytrých vynálezů i tenhle byl dílem náhody. Tomáš rád hraje v hospodě s kamarády deskové hry. Při jedné z nich si všiml, že některé vláčky jim na hrací ploše splývají. Nyní jen stačí podívat se na vláčky prostřednictvím svého mobilního telefonu, a svět je náhle jiný.

„Uživatel aplikace je schopen věci barevně rozlišit. Pojmenoval jsem ji NowYouSee (Nyní vidíš). Využijí ji návštěvníci v galeriích. Barvoslepí konečně spatří obrazy v jejich skutečné kráse,“ řekl Právu Jelínek.

Těžký život bez barev

Jedním z uživatelů nové aplikace je i elektrikář, který od sebe nerozezná některé dráty a neustále se kolegů musel vyptávat na jejich barvu. Člověk s takovouto vadou se sice na křižovatce naučí vypozorovat, jaké světlo svítí na semaforu, pokud má ale při nákupu vybrat červená či zelená jablka, je v úzkých.

Foto: NowYouSee

Ukázka aplikace pro barvoslepé

Mezi milovníky umění zase kolují vtipy o barvoslepých recenzentech výtvarných děl. Mají ale reálný základ. „Případů, kdy barvoslepost přináší patálie, je mnoho, a mimochodem hrát s barvoslepými deskové hry je neskutečné utrpení,“ doplnil v úsměvem Jelínek.

Jeho aplikace je dostupná na internetu zhruba čtvrt roku. Na světě ji zatím využívá zhruba deset tisíc lidí. Vývojář od mnohých z nich dostává poděkování. Dorazila mu z USA, Mexika nebo z Indie.

Obraz snímaný telefonem prostřednictvím jeho kamery je zaostřený a upravený tak, že je barevný rozdíl patrný. Aplikace navíc věci barevně popíše. U lidí s těžkým poškozením je to sice trochu složitější, barvy na objektech sledovaných přes mobil ale bez potíží rozeznají.

Základní verze aplikace pomůže rozeznat deset hlavních barev. Za čtyřicet korun si lze pořídit plnou verzi aplikace, která si poradí se 150 barvami. S vývojem tohoto produktu pomáhali Jelínkovi i výtvarníci. Nyní je aplikace dostupná v české a anglické verzi, ale již se pracuje na jejím překladu do němčiny, španělštiny a japonštiny.

„Především jde o to, že aplikace zkvalitní život barvoslepých, kteří budou zažívat mnohem méně trapných chvilek,“ doplnil vývojář.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám