Hlavní obsah

Vysoká škola báňská slaví 170 let

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Oslavy 170 let od založení vrcholí ve čtvrtek 14. listopadu na Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava (VŠB-TUO). Vznikla v roce 1849 jako Montánní učiliště a její začátky a téměř dalších 100 let se však vážou k Příbrami.

Foto: archiv EF VŠB-TUO

Pohled na historickou budovu Ekonomické fakulty VŠB-TUO v centru Ostravy na Sokolské ulici

Článek

„Výročí 170 let si univerzita připomínala v průběhu roku několikrát – na začátku roku, ale také v březnu, na Slavnostní vědecké radě, kdy byl představen filmový dokument 170 let Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava,“ připomněl rektor VŠB-TUO Václav Snášel.

Dodal, že v duchu oslav se nesl letos i univerzitní festival Art & Science, kde byla představena výstava k výročí školy. „Ty hlavní oslavy ale teprve přijdou teď ve čtvrtek,“ upozornil rektor.

Odkazy na hornické tradice

Program ve čtvrtek zahájila univerzita odhalením interiérové části plastiky Promethea, z něhož vychází i nové logo školy. Měděný reliéf byl vyroben v letech 1968–1973 Vladislavem Gajdou a má evokovat geologickou strukturu Ostravska.

Vysoká škola báňská se překládá počátkem studijního roku 1945/1946 z Příbramě do Moravské Ostravy. Tento dekret nabývá účinnosti dnem vyhlášení.
Edvard Beneš

Univerzita ale chystala na čtvrtek i slavnostní zasedání vědecké rady, odpolední program zahajuje průvod od hlavní budovy rektorátu k aule univerzity. Jeho součástí má být například i skok přes kůži, který je jednou z nejstarších hornických tradic, chystá se také křest nové knihy fakulty materiálově-technologické.

Vysoké školy více obměňují nabídku technických oborů

Věda a školy

„VŠB-TUO vznikla v roce 1849 jako Montánní učiliště a její začátky a téměř dalších 100 let se vážou k Příbrami. Největší rozvoj školy je ale spjat s tehdejším průmyslovým srdcem republiky, s Ostravou,“ připomněla mluvčí VŠB-TUO Petra Halíková.

„Vysoká škola báňská se překládá počátkem studijního roku 1945/1946 z Příbramě do Moravské Ostravy. Tento dekret nabývá účinnosti dnem vyhlášení,“ napsal v prezidentském dekretu z roku 1945 Edvard Beneš.

Kampus v Porubě až v 60. letech minulého století

Škola sídlila v různých budovách v centru města a na Slezské Ostravě, výstavby porubského kampusu se univerzita dočkala až v 60. letech minulého století.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Kampus VŠB-TUO. Ilustrační foto

V průběhu 170 let se ze školy zaměřené na hornictví a hutnictví stala polytechnická univerzita, která nabízí vzdělání v oborech technických, ekonomických a přírodovědných. Pyšní se i IT4Innovations národním superpočítačovým centrem.

Škola je i největším univerzitním centrem 3D tisku v Česku a na Slovensku, známá je i pro svou výrobu automobilů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám