Hlavní obsah

Ostravští studenti získali v Polsku za svého robota bronz

Právo, Denisa Doležalová

Ostravští vysokoškoláci zabodovali na soutěži mobilních robotů European Rover Challenge, která se konala v září v Polsku. Třináctičlenný tým z katedry robotiky Fakulty strojní Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO) získal bronzovou medaili mezi 29 studentskými týmy z celého světa.

Foto: archiv VŠB-TUO

Robot ostravských vysokoškoláků musel v soutěži ukázat sbírání, analýzu i manipulování se vzorky půdy.

Článek

„Studenti překonali svůj loňský úspěch dokonce o dvě příčky, a teď se tedy radují z třetího místa. Nestačili jen na polské konstruktéry z Krakova a Kielce, kde se soutěž mobilních robotů konala,“ uvedla mluvčí VŠB-TUO Petra Halíková. Dodala, že soutěže se již podruhé zúčastnili s mobilním robotem K3P4.

„Podařilo se nám teď vylepšit nejen umístění, ale i bodové hodnocení. Konkurence nasadila vysokou laťku, takže s loňskými body bychom skončili daleko pod pódiem,“ vysvětlil vedoucí týmu RoverOva Robert Pastor.

Doplnil, že na soutěž se studenti pod jeho vedením připravovali celý rok. „Ty nejintenzivnější práce ale začaly v létě o prázdninách,“ upřesnil.

Foto: archiv VŠB-TUO

Tým studentů z Ostravy jménem RoverOva

„Věděli jsme, kde má náš robot nedostatky, takže jsme jej téměř celého přestavěli. Měnili jsme prakticky celý podvozek. Původní zůstaly jen pohon kol, rameno a některé prvky řídicího systému,“ vysvětlil Pastor.

Na úpravách se podíleli i čerství absolventi bakalářského i magisterského studia, jejichž inovace se po úspěšné obhajobě závěrečné práce do výsledného modelu zapracovaly.

Navigace naslepo

Mobilního robota na soutěži čekaly čtyři úkoly v terénu, jedním z nich bylo například sbírání, analýza a manipulace se vzorky půdy. Navigace naslepo bez pomoci kamer naopak prověřila schopnosti operátorů robota ovládat. Do celkového hodnocení se však započítávaly také formální náležitosti jako přihláška, dokumentace či promo video.

Foto: archiv VŠB-TUO

Robotické vozítko se muselo popasovat i s navigováním naslepo.

Tým ale své ambice neztrácí a už nyní vymýšlí, jak bude útočit na vyšší medailové příčky v příštím ročníku soutěže.

„Chce to provést malé změny na podvozku a pak už jen hodně testovat a pilovat robota k dokonalosti,“ věří vedoucí týmu.

Reklama

Související články

V Ostravě mají žáci zmodernizovanou kovárnu

Po rozsáhlé rekonstrukci se minulý týden v Ostravě otevřela unikátní studentská kovárna. Budoucí umělečtí kováři Soukromé střední a základní umělecké školy AVE...

Výběr článků

Načítám