Hlavní obsah

Vyhlášení stávkové pohotovosti? Zbytečné politické gesto, tvrdí Gazdík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za zbytečné politické gesto označil ve čtvrtek ministr školství Petr Gazdík (STAN) vyhlášení neomezené stávkové pohotovosti, ke které se kvůli nespokojenosti s dosavadními výsledky jednání o platech s představiteli vlády rozhodly školské odbory.

Foto: Petr Hloušek, Petr Horník, Právo

Vlevo předseda školských odborů František Dobšík, vpravo ministr školství Petr Gazdík.

Článek

Ministrovo vyjádření zveřejnil úřad na svém webu. Podle Gazdíka bere vláda odbory jako partnera k diskusi a vyhrožování není namístě. Připomněl svůj slib, že bude na vládě prosazovat přidání pro nepedagogy ve školství.

O vyhlášení stávkové pohotovosti od dnešního dne, tj. od čtvrtka, se ve středu dohodli předáci odborových svazů pracovníků veřejného sektoru. Jako první ji vyhlásily úřednické odbory, po nich školští odboráři.

Úřednické odbory vstupují do stávkové pohotovosti, přidají se i další

Domácí

Ti podle svého předsedy Františka Dobšíka požadují navýšení platů nepedagogických pracovníků od července minimálně o deset procent a kompenzaci inflace pro zaměstnance škol.

Učitelům se od letošního ledna zvedl základ platu neboli tarif o dvě procenta, výdělek nepedagogů ve školách se zmrazil.

Šéf školských odborů: Ministr slíbil růst platů nepedagogů ve školách, neřekl však o kolik

Věda a školy

Gazdík nyní uvedl, že ho vyhlášení neomezené stávkové pohotovosti překvapilo a v současné situaci ho považuje za zbytečné a účelové.

„Minulý týden na jednání školské tripartity jsem Vás osobně informoval, že ve vládních jednáních budu v novele zákona o státním rozpočtu požadovat prostředky na zvýšení platů zejména pro nepedagogické pracovníky. To jsem považoval za kultivovaný dialog mezi vládou a odbory. Měl jsem dojem, že jsme se domluvili,“ uvedl.

Pracovat v ČR chce po skončení studia více mediků než před covidem, zjistil průzkum

Věda a školy

Podle něj bere vláda odbory jako partnera k diskusi, domnívá se ale, že partneři by si měli důvěřovat, ne si navzájem hrozit.

„Věřím, že naše rozhovory budou pokračovat. Vaše nynější vyhlášení neomezené stávkové pohotovosti však považuji spíše za politické gesto než za nástroj, který povede k vyřešení této situace,“ dodal.

Smysl v tom nevidí ani premiér

To, že ve stávkové pohotovosti odborů nevidí smysl, řekl již ve středu také premiér Petr Fiala (ODS). Vláda je podle něj připravena o zvýšení platů jednat, nedorovnalo by však inflaci. Kabinet si totiž musí počínat odpovědně kvůli tomu, aby nepoškodil všechny občany roztočením inflační spirály, uvedl.

Jurečka: Platy jsme připraveni zvýšit, ale ne o inflaci

Domácí

Za nekorektní označil postup odborářů také ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Prezidentští kandidáti shánějí sponzory. Pavlovi pomáhá spolek, Fischer by neodmítl vládu

Domácí

Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly by odbory souhlasily s růstem výdělků od července o 15 procent lidem se zmrazeným příjmem a ostatním o 7,6 procenta. Předáci chtějí jednat se šéfy vládních stran, poté rozhodnou o dalším postupu, uvedl Středula, který ohlásil kandidaturu na prezidenta.

Výběr článků

Načítám