Hlavní obsah

Úřednické odbory vstupují do stávkové pohotovosti, přidají se i další

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Odborový svaz státních orgánů a organizací vyhlásil od čtvrtka stávkovou pohotovost. Ta má trvat do doby, než bude uzavřena dohoda o valorizaci platů ve veřejné sféře. Následně se přidají i další odborové svazy, mezi prvními školské odbory.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Odbory vedly rozhovory s vládou na toto téma již dvakrát. Poukazovaly na potřebu valorizace mezd s ohledem na výši inflace a nezbytnost zachování kupní síly zaměstnanců.

Kabinet chce platy ve veřejném sektoru zvýšit, nicméně nikoliv o inflaci a podle stanoviska odborářů nedostatečně.

Vládní návrhy byly podle šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOs) Josefa Středuly neadekvátní. „Chceme se dohodnout,” uvedl Středula.

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) je „stávková pohotovost forma nátlaku, která nyní není nutná”. Do dvou týdnů chce mít řešení situace.

Podle informačního systému o průměrném výdělku (ISPV) zaměstnával loni veřejný sektor 656 500 lidí. Polovina z nich vydělávala přes 41 921 korun hrubého měsíčně.

Jurečka: Platy jsme připraveni zvýšit, ale ne o inflaci

Domácí

Průměrný plat ve veřejné sféře činil 44 782 korun. Průměrná mzda v soukromém sektoru byla loni 39 877 korun, polovina pracovníků měla pak méně než 33 552 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám