Hlavní obsah

Pracovat v ČR chce po skončení studia více mediků než před covidem, zjistil průzkum

– Praha

Více mediků než před epidemií covidu-19 chce po skončení studia lékařské fakulty pracovat v tuzemsku. Letos je jich 88 procent. Přibylo i zahraničních studentů, kteří chtějí pracovat v ČR. Vyplývá to z průzkumu společnosti Health Care Institute.

Foto: Martin Štěrba, ČTK

Ilustrační snímek: Lékařská fakulta Univerzity Palackého v Olomouci –⁠ historická část budovy.

Článek

V průzkumu odpovídalo 1035 respondentů studentů čtvrtých až šestých ročníků osmi lékařských fakult v Česku a 754 ze čtyř lékařských fakult na Slovensku. Nejčastěji chtějí působit v nemocnicích, zhruba napůl ve fakultních či menších krajských nebo městských.

„Ukazuje se, že ani lepší platové a životní podmínky či zkušenosti ze zahraničí, které jsou dlouhodobě hlavními důvody studentů pro odchod do zahraničí, již nejsou tak nedosažitelné ani v tuzemsku,“ uvedl k průzkumu v tiskové zprávě ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Nejméně čtvrtina absolventů medicíny každoročně nenastoupí do českého zdravotnictví

Věda a školy

Zatímco v roce 2019 deklarovalo v průzkumu zájem pracovat v tuzemsku 82 procent českých studentů českých lékařských fakult, letos to bylo o šest procent více. Ze slovenských studentů studujících v Česku tu chce po ukončení studia pracovat 78 procent, o procento více než před třemi lety. Ze studentů cizích občanství, kteří studují v češtině, chce pracovat v Česku 61 procent, o 11 procent více než v roce 2019.

Stejný podíl chce pracovat ve státních i krajských

Podle ministra je také pozitivní, že zhruba stejný podíl mediků chce pracovat ve státních fakultních i v krajských a dalších menších nemocnicích.

„Tudíž můžeme očekávat rovnoměrné rozprostření personálních kapacit v nemocnicích. Jistě to svědčí také o zvyšující se úrovni těchto nemocnic, kdy i zde nacházejí studenti perspektivní pozici, kde mohou nabýt cenné zkušenosti,“ dodal.

Medici z Ukrajiny dostali šanci v Česku

Věda a školy

Nejčastěji studenti, kteří chtějí pracovat v Česku, volí obory všeobecné, dětské či vnitřní lékařství. Studenti se zájmem vycestovat se chtějí věnovat anesteziologii a intenzivní medicíně, vnitřnímu lékařství nebo chirurgii.

Studenti medicíny si nejčastěji představují, že po první atestaci budou pobírat plat od 50 do 60 tisíc korun. Na Slovensku očekávají odměnu v přepočtu na českou měnu nejčastěji mezi 60 a 80 tisíci korunami. Studenti, kteří chtějí odejít do zahraničí, čekají měsíční plat nad 100 tisíc korun.

Vláda schválila návrhy na nová pravidla pro ukrajinské uprchlíky

Domácí

Průměrná hrubá mzda loni dosáhla 35 611 korun. Průměrné odměny lékařů ve státních zařízeních byly loni podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) 95 700 Kč, v soukromých, městských či krajských zařízeních 61 200.

Lékaři hned po ukončení studia mají platy a mzdy nižší, průměry zvyšují nejzkušenější odborníci na vedoucích pozicích.

Národní akreditační úřad pro vysoké školy bude řídit exministr Plaga

Věda a školy

V minulém školním roce v ČR studovalo podle statistik ministerstva školství na lékařských fakultách přes 21 tisíc lidí, lékařů-absolventů bylo přibližně 2500. V posledních letech byl počet přijímaných navýšený zhruba o 15 procent, tedy kolem 280 studentů za rok.

Úřednické odbory vstupují do stávkové pohotovosti, přidají se i další

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám