Hlavní obsah

Vozítko pro Mars ujelo své první metry. Umí dělat piruety a poprat se s překážkami

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svůj první jízdní test absolvovalo vozítko 17. prosince v kalifornské laboratoři Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Šlo o první ostrý test v rámci příprav na misi, kterou NASA na rudou planetu plánuje vyslat příští léto. Podle Američanů se dokázalo pohybovat dopředu i dozadu a dělat piruety, a to po dobu deseti hodin. Vozítko rovněž zvládlo překonat menší rampy.

Vozítko Mars 2020 provedlo první jízdní test v laboratořiVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Zařízení je vybaveno autonomním navigačním systémem, který využívá kamery s vysokým rozlišením a software pro zpracování snímků. Jak napsala agentura Reuters, kola roveru byla zkonstruována tak, aby se zvýšila jejich životnost.

Úřad NASA uvedl, že vozítko ujede za jeden marsovský den 200 metrů. Tamní den trvá 24 hodin 37 minut a 22 sekund (rok je ale kvůli jiným ročním obdobím skoro dvakrát delší než na Zemi).

Foto: NASA/JPL-Caltech

Ilustrace roveru Mars 2020

Součástí aparátu Mars 2020 bude zároveň radarový snímač, který by poté měl sbírat data o povrchu rudé planety.

Přistání v kráteru Jezero v únoru 2021

Start rakety s roverem z floridského mysu Canaveral se má uskutečnit příští rok v červenci nebo v srpnu, přistání v kráteru Jezero na Marsu plánuje NASA na 18. února 2021.

NASA bude na Marsu pátrat po stopách dávného života

Věda a školy

Rover tam bude pátrat po stopách případného života, avšak nikoli současného, nýbrž kdysi v minulosti.

Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS/JHU-APL

Delta v kráteru Jezero na Marsu, který bude cílem mise Mars 2020.

Tato mise je součástí většího projektu, který zahrnuje i mise na Měsíc. Ty by mohly lidstvo připravit na to, aby nakonec prozkoumalo i naši sousední planetu.

Nevysvětlitelný nárůst hladiny kyslíku na Marsu. Vědci jsou v šoku

Věda a školy

Reklama

Související články

Číně se povedly testy sondy pro misi na Mars

Číňané úspěšně dokončili nový test přistávacího modulu pro svou první bezpilotní průzkumnou misi na Mars, která se plánuje na příští rok. Zkouška se...

Výběr článků

Načítám