Hlavní obsah

Vědci se chystají na další mapování antarktických ledovců. Využijí bezpilotní systémy

Novinky,

Výzkum ledovců nebo rozšíření nižších rostlin na ostrově Jamese Rosse budou mít za úkol členové tradiční vědecké expedice mířící na Antarktidu, kam odlétají 28. prosince. Na základnu Johanna Gregora Mendela, kterou v roce 2006 dobudovala Masarykova univerzita (MU) v Brně, pojede sedmnáct lidí. Ti budou pro mapování různých přírodních fenoménů na ostrově využívat i bezpilotní systémy.

Foto: Masarykova univerzita

Fotografie z minulé výpravy

Článek

„Rostlinní fyziologové se doposud zabývali studiem společenstev jen na několika místech ostrova. Letos mají v plánu prozkoumat prostorové rozšíření nižších rostlin a mikroorganismů,“ uvedl vedoucí expedice Daniel Nývlt z Přírodovědecké fakulty MU.

Foto: Masarykova univerzita

Dron se dostane na nepřístupná místa

K výzkumu využijí mimo jiné bezpilotní systémy se zavěšenou kamerou, které budou pořizovat snímky s dostatečným rozlišením a dostanou se také na nepřístupná místa.

Počítají s detailním zmapováním asi deseti kilometrů čtverečních ostrova.

„Z fotografií a videonahrávek povrchu budeme vytvářet trojrozměrné modely. Kromě rozšíření nižších rostlin se chceme soustředit především na ledovce, dlouhodobě zmrzlou půdu a také na aktivní vrstvu, která v letním období rozmrzá,“ řekl Nývlt s tím, že počítají s detailním zmapováním asi deseti kilometrů čtverečních ostrova.

Foto: Masarykova univerzita
Foto: Masarykova univerzita

Odolnost nových technologií

Po několika letech odborníci využijí také georadar, který pomůže se zkoumáním mocnosti a vlastností ledovců. Geolog výpravy bude následně zkoumat dřívější sopečné činnosti na ostrově.

Foto: Masarykova univerzita

Kromě přírodovědných výzkumů bude pokračovat spolupráce s průmyslovou sférou, kdy se bude testovat odolnost nových technologií, jako jsou polymery či nátěrové hmoty v antarktických podmínkách.

Foto: Masarykova univerzita

Letošní expedice má sedmnáct členů, kromě MU se budou výzkumu věnovat dva vědci z Univerzity Karlovy a také dva zahraniční odborníci, ze Slovenska a Turecka, kteří se expedice účastní na pozvání Českého antarktického nadačního fondu. S návratem účastníci počítají v polovině března.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám