Hlavní obsah

Rekordní úbytek ledu v Antarktidě, ročně jeho vrstva slábne o sedm metrů

Satelitní snímky prokázaly, že rozsah a postup změn ledové pokrývky v Západní Antarktidě dosáhl nového rekordu. Vrstva ledu ročně ztrácí až sedm metrů, což je nejvíce za posledních 25 let. Vědci se obávají, že se v Amundsenově moři rozpadnou ledovce Pine Island, Thwaites, Pope, Smith a Kohler, což významně přispěje k růstu hladiny světových oceánů.

Foto: Profimedia.cz

Ledovec Thwaites na satelitním záběru

Článek

Nyní se se ročně rozpustí mezi 120 až 140 miliardami tun ledu, což vede k růstu hladiny oceánů o 0,34 až 0,4 mm ročně. To je více než desetiprocentní příspěvek k celkovému ročnímu nárůstu hladin světových oceánů, uvedla BBC na základě výzkumné zprávy představené na podzimním setkání Americké geofyzikální unie (AGU).

K výraznému oslabení ledovců přispívá v posledních dekádách nezvykle teplá mořská voda. Narušuje je zespodu, takže se odlamují ze skalního lože. Na místo odlomené kry se tlačí další led z nitra ledovce.

„To znamená, že se ztenčují, ztrácejí hmotnost, což můžeme vidět z vesmíru,“ uvedl Hannes Konrad z britského Centra pro polární pozorování a modelování (CPOM). Ledovce se z vesmíru pravidelně sledují od roku 1992. „Jestli tam nepřibývá sníh a led v nitru, tak bude zeslabování pokračovat dál,“ dodal Konrad.

Satelitní snímky ukazují, že se všechny zmíněné ledovce ztenčují, ale každý jinak.

Nejvíce přispívá k růstu hladiny ledovec Pine Island. Na snímcích je vidět propadání jeho povrchu, ročně se jeho výška sníží o pět metrů. Propadání se šíří hluboko do vnitrozemí ledovce až do vzdálenosti 15 kilometrů od pobřeží.

Naopak u velkého ledovce Thwaites došlo k propadu později a to ve dvou obdobích. Tento ledovec zatím ještě neslábne nad pevninou.

Ledovce Pope, Smith a Kohler, které začaly slábnout jako první, ročně ztrácejí na síle až sedm metrů. Na oceány to má ale menší dopad, protože tyto ledovce jsou menší.

Reklama

Výběr článků

Načítám