Hlavní obsah

Vědci rozpohybovali ochrnutou myš. Chtějí proto testovat lidi

Pokrok v potenciální léčbě poškození míchy učinili výzkumníci z americké Severozápadní univerzity. Ochrnutá myš totiž byla díky aplikaci speciální léčby schopná do čtyř týdnů zase chodit. Tým vědců, kteří stojí za nově zveřejněným úspěchem, se plánuje již příští rok obrátit na americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) kvůli schválení klinických studií s lidmi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vědci rozpohybovali ochrnutou myšVideo: Samuel I. Stupp Laboratory/Northwestern University, Reuters

 
Článek

Terapie probíhala tak, že byl injekcí do tkáně obklopující míchu laboratorních myší vpraven speciální gel, a to 24 hodin poté, co byl proveden potřebný chirurgický řez (tzv. incize) v jejich páteřích, popsali vědci.

O čtyři týdny později myši, kterým byla poskytnuta léčba, znovu získaly schopnost chůze všech čtyř končetin, a to téměř stejně dobře jako před poraněním.

Ochrnutí, Alzheimer, ALS i roztroušená skleróza. Kanaďané testují revoluční lék

Zdraví

Živočichové, kteří setrvali bez léčby a nebyla jim podána ona injekce, zůstali částečně paralyzováni. Jak je vidět na videu výše, ochromené zadní končetiny jim nadále neslouží.

Nutí to molekuly tančit

Tým odborníků konkrétně použil nanovlákna k napodobení stavby přirozeně se vyskytující sítě molekul obklopujících tkáň, která je zodpovědná za podporu buněk v míše.

V nové studii hovoří o injekci „tančících molekul” ke zvrácení paralýzy u myší a k opravě tkání po těžkých poraněních míchy. Nové průlomové léčivo se vstřikuje jako kapalina přímo do oblasti v páteři.

Ovlivňuje pohyb molekul, ve skutečnosti je nutí doslova „tančit”, takže se mohou snadněji zapojit do neustále se pohybujících buněčných receptorů.

„Pokud molekuly tančí kolem vláken či z nich vyskakují, zvyšuje se tím pravděpodobnost, že se setkají s příslušnými receptory,” vysvětlil podle agentury Reuters vedoucí studie Samuel I. Stupp ze zmíněné školy ve státě Illionis.

O myších a lidech. Vědci prodlužují život

Věda a školy

„Poranění míchy je velkou výzvou pro vědu po celá desetiletí,” poznamenal Stupp. Věří, že s ohledem na výsledky nové injekční terapie u těchto laboratorních hlodavců vědci možná našli průlomovou léčbu pro budoucí zvrácení ochrnutí i u lidí.

Jeho tým by byl rád, kdyby se v USA prosadily již pokusy na lidech a vynechalo by se tak testování na větších zvířatech.

Stupp chce, aby FDA schválila testy na lidech, protože nervový systém je u druhů savců velmi podobný a „neexistuje nyní nic, co by pomohlo pacientům s poraněním míchy, a to je obrovský problém”.

Schopnost pohybu vrátili myším i Němci

Například i experti z Německa již dokázali rozpohybovat myši se zcela poškozenou míchou.

Tvorům, rovněž neschopným hýbat zadníma nohama, píchli syntetickou bílkovinu, která stimuluje růst neuronů. Přerušené nervové buňky v míše dorostly a zvířata začala po pár týdnech chodit, napsal tehdy vědecký server Science Daily.

Němečtí výzkumníci rozchodili myši s poškozenou míchou. Jedinou injekcí

Věda a školy

Poranění míchy obecně patří k těm nejvíce oslabujícím. Poškozená nervová vlákna (axony - funkční výběžky neuronu) již nemusí být schopna přenášet signály mezi mozkem a svaly, což často vede k ochrnutí končetin.

Axony se navíc pak nemohou regenerovat. Dosud jinak platí, že paralýza způsobená poškozením míchy je celkově nenapravitelná.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám