Hlavní obsah

Ochrnutí, Alzheimer, ALS i roztroušená skleróza. Kanaďané testují revoluční lék

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle nejčernějších scénářů hrozí, že se počty lidí s demencí do roku 2050 zdvojnásobí na 14,3 milionu. Vědci se ale tento nepříznivý vývoj snaží zvrátit. Jak upozornil britský deník The Daily Mail, Kanaďané testují nový lék, který by měl zvrátit poškození způsobené Alzheimerem. Regenerační účinky tohoto léku by měly ale pomoci také ochrnutým pacientům či při léčbě ALS i roztroušené sklerózy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Revoluční lék s kódovým označením NVG-291 vyvíjí kanadská biotechnologická firma NervGen. Její ředitel Paul Brennan uvedl, že „tento lék nabízí optimistické vyhlídky na zvrácení škod způsobených Alzheimerovou chorobou, ale také dává lidem ochrnutým kvůli poranění míchy šanci znovu chodit“.

„Každý, kdo se dívá na neurodegenerativní onemocnění – ať už je to Alzheimerova choroba, ALS nebo roztroušená skleróza – se snaží zastavit progresi onemocnění. My se snažíme opravit škody,“ podotkl Brennan.

Vyšetření, která pomáhají včas odhalit Alzheimerovu chorobu

Zdraví

Na rozdíl od současné léčby neurologických onemocnění lék s kódovým označením NVG-291 funguje tak, že v těle odstraňuje přirozenou bariéru, která brání opravě nervových buněk. „Říkáme tomu jednoduše oprava, a právě to nás odlišuje od téměř všeho, co je doposud známo v rámci výzkumu v odvětví centrálního nervového systému,“ řekl Brennan.

V současnosti podle něj probíhají testy na myších a krysách, už ty ale přinesly velmi pozitivní výsledky. „I kdybychom při pokusech na lidech získali jen polovinu účinnosti, stále budeme NVG-291 oslavovat jako průlomový lék,“ neskrýval své nadšení ředitel NervGen.

Testování na lidech nicméně teprve startuje, nejprve lék NervGen podává zdravým dobrovolníkům, aby se zjistilo, že je pro lidi skutečně bezpečný. Teprve pokud budou tyto testy úspěšné, přijdou v příštím roce na řadu pacienti s onemocněním nervového systému.

Češi se podílejí na metodě, která může pomoci lidem s ALS

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám