Hlavní obsah

V USA poprvé „zmrazili“ a po operaci oživili pacienta

Právo, roš

Bizarní experiment s potlačením životních funkcí či odloženým oživením pacienta uskutečnil tým lékařské fakulty Marylandské univerzity vedený profesorem Samuelem Tishermanem, informoval odborný časopis New Scientist.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Krev pacienta nahradili ledově studeným solným roztokem. Technicky mrtvé tělo přenesli z chladicího systému na operační sál. Po dvouhodinovém chirurgickém zásahu krev pacientovi vrátili, zahřáli na 37 stupňů a oživili ho.

Tisherman podle britského serveru The Daily Star popíše svůj postup ve vědecké studii příští rok. Zatím mírní fantazie o tom, že vyřešil jeden z problémů dlouhých meziplanetárních letů. Místo toho se podle svých slov zaměřuje na „získání více času k záchraně lidských životů“.

Vědci oživili zmrzlé hlístice staré až 42 tisíc let. Začaly přijímat potravu

Věda a školy

Experiment dostal zelenou od federálního Úřadu pro kontrolu léčiv, a to v tomto případě i bez souhlasu pacienta, jelikož jeho život nemohli lékaři zachránit jinými prostředky.

Zatím není jasné, jak dlouho vlastně mohou lidé strávit ve „zmrazeném“ stavu, aby bylo možné je bezpečně oživit. Při opětovném zahřátí se totiž buňky poškozují, přičemž závažnost následků je úměrná době, po kterou byly buňky bez kyslíku. Při předchozích pokusech se zvířaty se například prase podařilo po takovém zákroku přivést zpět k životu po třech hodinách.

Reklama

Výběr článků

Načítám