Hlavní obsah

Sonda NASA část vzorků z asteroidu ztratila, i tak jich má ale pořád dost

– Washington
Novinky, ČTK, Filip Šára

Americká sonda OSIRIS-REx odebrala dostatečné množství vzorků z planetky Bennu, informoval americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Odebrání alespoň 60 gramů prachu a kamení bylo splněno, ujistil úřad i přesto, že se nejprve objevily zprávy o tom, že část odebraného materiálu z povrchu asteroidu z aparátu vypadla.

Foto: NASA/Goddard/University of Arizona/Lockheed Martin

Vzorky povrchu z asteroidu Bennu byly zdárně umístěny do návratové kapsle sondy OSIRIS-REx.

Článek

Podle NASA dokonce sonda nabrala takové množství vzorků, že větší kameny lehce nadzvedávaly poklop sběrné hlavice s nimi. Bylo proto třeba se soustředit na to, aby byl odebraný vzorek bezpečně uložen, což se podle nejnovějších zpráv nakonec v úterý 27. října podařilo.

Vesmírný majstrštyk: Americká sonda odebrala vzorky z asteroidu Bennu

Věda a školy

Došlo tedy k uzamknutí získaného materiálu v návratové kapsli SRC (Sample Return Capsule). Robotická paže TAGSAM i s odběrnou hlavicí je navíc aktuálně též už připevněná ke speciálnímu pouzdru na sondě, které má vzorky chránit, dokud se v roce 2023 nevrátí na naši planetu.

Vzorky jsou pevně zamčené, potvrdila NASA na Twitteru

„Bennu nás nadále překvapuje úžasnými vědeckými poznatky – a také některými překážkami,” citovala před pár dny agentura DPA manažera NASA Thomase Zurbuchena.

Zanedbatelný únik vzorků

Sonda odebrala minulý týden po několikahodinovém složitém manévru jako první americké zařízení vzorek z povrchu asteroidu. Nebylo ale jasné, zda je odebraný materiál použitelný a dostatečný.

NASA pak oznámila, že z kontejneru, kam jej sonda uložila, část vzorku vypadla do vesmírného prostoru, protože schránka zůstala pootevřená.

Ovšem nakonec šlo podle amerických odborníků jen o malý únik, který misi neohrozil – tím spíš, že se z Bennu odebralo opravdu značné množství.

Vystřelit a zmizet. NASA zveřejnila strhující záběry z odběru vzorků na asteroidu

Věda a školy

OSIRIS-REx o velikosti přibližně malého dodávkového auta se k Bennu vydala před čtyřmi lety a zpáteční cestu k Zemi má nastoupit v březnu. Planetky jsou pozůstatky materiálu z doby vzniku solárního systému a rozbor jejich hornin by mohl přispět i k objasnění původu vzniku života na Zemi.

BEZ KOMETÁŘE: Série 82 snímků kamery SamCam během sběru vzorků mise OSIRIS-REx Touch-And-Go (TAG) na planetce BennuVideo: NASA/Goddard/University of Arizona

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám