Hlavní obsah

Snímek komety českého fotografa vybrala NASA jako fotografii dne

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) v sobotu jako astronomickou fotografii dne zveřejnil snímek českého fotografa a matematika Miloslava Druckmüllera z brněnského Vysokého učení technického. Snímek zachycuje kometu Neowise, kterou lze v těchto dnech pozorovat na noční obloze pouhýma očima a patří k nejjasnějším kometám za poslední roky.

Foto: Druckmüller Miloslav, ČTK

NASA jako astronomickou fotografii dne vybrala snímek českého fotografa a matematika Miloslava Druckmüllera z brněnského Vysokého učení technického. Snímek zachycuje kometu Neowise.

Článek

„Je to již čtrnáctý snímek pořízený z Česka a jubilejní desátý právě profesora Druckmüllera,” uvedl astronom a fotograf Petr Horálek. I jeho astronomické snímky NASA vybrala již několikrát.

Například v květnu to byl snímek meteorického roje Lyridy, který vyfotografoval nad přehradou Seč na Chrudimsku.

Foto: Petr Horálek

Meteory Lyridy nad sečskou přehradou

Kometa Neowise je nejjasnější kometou na obloze za posledních 13 let. Září stejně jako nejjasnější hvězdy. Maximální jasnosti dosáhla 3. července.

Na obloze začíná úřadovat nejjasnější kometa za posledních 13 let

Věda a školy

Astronomický snímek dne NASA (APOD) je prestižní ocenění nejzajímavější fotografie vesmíru, kterou pro každý den vybírají a doplňují popisem astronomové Jerry Bonnell a Robert Nemiroff. Mottem APODu je „Objevujte vesmír” a od roku 1995, kdy výběr začal, se stal jedním z nejuznávanějších svého druhu po celém světě, uvedl Horálek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám