Hlavní obsah

Ruští kosmonauti šli na vesmírnou procházku aktivovat robotickou ruku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruští kosmonauti Oleg Artěmjev a Denis Matvějev se ve čtvrtek 28. dubna vydali na pracovní směnu v otevřeném kosmickém prostoru vně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Cílem sedm a tři čtvrtě hodiny dlouhého výstupu bylo aktivovat evropské robotické rameno ERA připojené k ruskému víceúčelovému laboratornímu modulu Nauka, informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruští kosmonauti vystoupili na více než sedm hodin do vesmíruVideo: Reuters

 
Článek

Artěmjev s Matvějevem, zástupci ruské vesmírné korporace Roskosmos, vystoupili přes přechodovou komoru ve staničním modulu Poisk. Čtvrteční výstup měl být zahájen v 16:25 SELČ, trvat měl 6 hodin a 43 minut a skončit ve 23:08 SELČ.

„Nakonec však jejich směna na orbitě mimo vnitřní prostory ISS trvala 7 hodin a 42 minut (od 16:58:34 SELČ do 00:41 SELČ). Při výstupu pracovali zejména na oživování evropského robotického manipulátoru ERA,“ popsal na Twitteru odborník na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře, který působí i na Fakultě strojní ČVUT v Praze.

Ruští kosmonauti absolvovali první letošní pracovní směnu na oběžné dráze

Věda a školy

Artěmjev měl při akci skafandr s červenými rozlišovacími pruhy, Matvějev s modrými. Na dvojici čekalo více než 80 dílčích úkolů zaměřených hlavně na přípravu evropského robotického ramene. Hlavními úkoly bylo odstranění ochranných krytů tepelné izolace, příprava koncových efektorů a úchytných bodů, rovněž instalace tří madel na ERA pro budoucí snadnější pohyb kosmonautů.

Václavík připomněl, že kosmonauti na splnění vytyčených úkolů pracovali o zhruba 59 minut déle, než bylo plánováno. Jedním z nich bylo např. vyhození balíku nepotřebných ochranných krytů, což můžeme vidět na videu, které Václavík na svém Twitteru zveřejnil. Podle amerického vesmírného úřadu NASA tyto „odpadky“ nebudou v žádném bodě zasahovat do oběžné dráhy stanice.

Během své předchozí „vycházky“ absolvované 18. dubna ruští kosmonauti nainstalovali a připojili ovládací panel pro robotickou ruku – podle Reuters zhruba 11metrový manipulační systém namontovaný na modulu Nauka. Rameno obecně bude používáno mj. k přesunu osob a nákladu po ruském segmentu ISS.

„Chcete nás uvrhnout do hladu.“ Roskosmos připraví návrhy konce spolupráce na ISS

Věda a školy

Další „vesmírná procházka“ je naplánována na 7. května, její účastníci zatím podle Václavíka nejsou potvrzeni.

Přílet nových astronautů

Na ISS bylo ve čtvrtek každopádně rušno. Před venkovními aktivitami ruských kosmonautů totiž na palubu orbitálního komplexu dorazili jeho čtyři noví obyvatelé: američtí astronauti Jessica Watkinsová, Robert Hines a Kjell Lindgren z NASA a jejich italská kolegyně Samantha Cristoforettiová z Evropské kosmické agentury (ESA).

Astronauti na palubě ISS přivítali nové kolegy

Věda a školy

V lodi Crew Dragon Freedom od firmy SpaceX miliardáře Elona Muska se tito astronauti v rámci pilotované mise Crew-4 ve čtvrtek úspěšně připojili k ISS v 1:37 SELČ, nějaký čas poté byli na palubě vesmírné stanice uvítáni.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vítání nové posádky na ISSVideo: Reuters

Kromě nové čtveřice na ISS působí astronauti NASA Raja Chari, Tom Marshburn a Kayla Barronová, Němec Matthias Maurer z ESA a zmínění kosmonauti z Roskosmosu Artěmjev, Matvějev a také jejich kolega Sergej Korsakov.

Vesmírní turisté jsou zpět, hned ve středu vyrazí na ISS noví astronauti

Věda a školy

Těchto celkem 11 osob tam má být nejméně do 4. května. Chari, Marshburn, Barronová a Maurer (posádka Crew-3) mají stanici opustit právě 4. května. Posádka Crew-4 zůstane na ISS do poloviny září.

Výběr článků

Načítám