Hlavní obsah

„Ruský spolužák za to nemůže“. MŠMT připravilo návod, jak ve školách mluvit o Ukrajině

Praha

Ministerstvo školství připravilo pro učitele návod, jak by měli s žáky probrat současnou situaci na Ukrajině, oznámil ministr školství Petr Gazdík (STAN). Záměrem podle něj je, aby žáci nehledali vinu za útok Ruska na Ukrajinu např. u svých spolužáků ruské či ukrajinské národnosti a aby děti lépe chápaly informace a souvislosti mezinárodního konfliktu. Školy mají metodiku dostat během pátku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr školství Petr Gazdík

Článek

Ministerstvo má podle Gazdíka informace o tom, že v některých základních školách, které navštěvují žáci ukrajinské či ruské národnosti, se vyskytly konflikty. Jde podle něj o jednotky případů.

„V tuto chvíli rozesíláme metodický pokyn a dopis ministra pro učitele tak, aby se snažili žákům vysvětlovat, abychom zabránili xenofobii,“ uvedl.

Přehled dosud uvalených sankcí na Rusko po invazi na Ukrajinu

Evropa

Vyučující by podle něj měli žákům vysvětlovat, jaké jsou historické souvislosti současných událostí. „Je to velká výzva pro učitele v tuto chvíli žákům sdělit vše potřebné o tom konfliktu, veškeré informace a zároveň poukázat na to, že konkrétní člověk nebo jejich spolužák jiné národnosti není ten, kdo za tu situaci může,“ vysvětlil.

Neví se, kolik studentů VŠ se bude kvůli mobilizaci vracet

MŠMT také podle Gazdíka připravuje pomoc pro Ukrajince v koordinaci s rektory vysokých škol. Týkat by se měla ukrajinských studentů a případných nových studentů a žáků.

Zelenskyj vyhlásil mobilizaci

Evropa

Konkrétně ale třeba vysoké školy v Praze zatím nemají informace o tom, kolik ukrajinských studentů se kvůli všeobecné mobilizaci na Ukrajině bude vracet do své vlasti. Školy plánují oslovit ukrajinské studenty s žádostí, aby jim informaci o povolání do armády předali. Zvýšený zájem o přerušení studia či jinou pomoc zatím univerzity nezaznamenaly.

Jako rok 1938. Rusko se vyřazuje ze společenství civilizovaných států, reagují rektoři

Věda a školy

Tuzemské univerzity ruský vpád na Ukrajinu odsoudily, v pátek navíc přišel např. rektor ČVUT v Praze Vojtěch Petráček se „slovem rektora našim ukrajinským studentům a zaměstnancům”:

Naši ukrajinští kolegové a kolegyně,

ve chvíli, kdy byla vaše země barbarsky napadena vojsky Ruské federace, bych vám všem chtěl vyjádřit plnou podporu naší univerzity! Nejenom já osobně, spolu s vedením univerzity, ale i vedení fakult a ústavů a všichni naši zaměstnanci a studenti jsou připraveni vám pomoci a stojí za vámi.

Barbarským činům Ruska budeme čelit spolu s vámi a solidárně se vám pokusíme pomoci, jak jen to bude v silách univerzity! V nejbližších hodinách budou uvolněny prostředky, které umožní realizovat, co bude třeba.

Prosím, neváhejte se nám přihlásit se svými potřebami a náměty, jak nejlépe pomoci. Určitě myslíme na studenty a zaměstnance v hmotné nouzi, můžeme pomoci i s úředními otázkami pobytu, pozváním vašich kolegů z Ukrajiny, zajištěním jejich pobytu. Jsme připraveni postarat se o vás, jak jen budeme moci.

Svobodní lidé tohoto světa stojí v jedné řadě s vámi, neustoupí a nesehnou se před násilím! ČVUT plně podporuje vládu Ukrajiny, suverenitu a nedělitelnost vaší země.

Nad naší univerzitou vlají ukrajinské vlajky na znamení toho, že jsme v tomto boji s vámi!

Vojtěch Petráček

Rektor

Kontaktní údaje pro pomoc: ukrajina@cvut.cz.

„Jsou noční můry, ze kterých se nejde probudit”

„Jsou noční můry, ze kterých se nedá probudit,” okomentovala zase situaci v rozhovoru pro ČTK brněnská studentka Pavla Nikitinová pocházející z Ukrajiny. Studuje na Fakultě výtvarných umění Vysokého učení technického (VUT). „Je to jako na houpačce, ze které je mi špatně,” uvedla o nynější situaci na Ukrajině.

„Sleduji zprávy a vidím úspěšné operace v naší sebeobraně. Pak hned přijde další zpráva a vše je jinak,” popsala ukrajinská studentka své pocity.

Ukrajinci zasáhli ruské letiště

Válka na Ukrajině

V roce 2019 vytvořila Nikitinová sochy jako poctu válečným veteránům z ukrajinského Donbasu, který od roku 2014 částečně ovládají proruští separatisté. Chtěla tím ukázat, že vojáci nejsou jen čísla. Nyní se její pozornost upíná ke Kyjevu, kde se střílí a kde je i její rodina.

„Válečný stav je teprve druhý den, i když válka trvá už osm let. Pro mě jsou ale ty dva dny opravdu celá věčnost, pro mě se zastavil čas,” komentuje nynější situaci. Její rodina je rozdělená v různých částech Kyjeva, kde zní poplašné sirény.

Rusko nabízí Ukrajincům jednání v Minsku. Bude trvat na jejich neutralitě

Evropa

„Nikdo nemůže odejít z protibombových krytů, jelikož je situace čím dál nebezpečnější,” řekla Nikitinová o situaci v hlavním městě Ukrajiny. Doufá, že bude schopná nadále zůstat v kontaktu se svou rodinou, aby věděla, jestli je v bezpečí.

Zelenskyj vyzval Evropany, aby přijeli bránit Ukrajinu

Zahraniční

Ruský prezident Vladimir Putin každopádně ve čtvrtek ráno prohlásil, že dal svolení ke speciální vojenské operaci na ukrajinském Donbasu. Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba poté řekl, že Putin zahájil plnohodnotnou invazi na Ukrajinu a že země se bude bránit.

Svědectví z ukrajinské metropole: Budeme bránit domovy

Zahraniční

Podle ukrajinského generálního štábu je cílem ruské invaze právě hlavní město Kyjev.

Mapa: Jak Rusové útočí na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám