Hlavní obsah

Rusko dalo košem NASA. Stanici u Měsíce prý zřídí vlastní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko se zřejmě nezapojí do amerického projektu budování první vesmírné stanice obíhající kolem Měsíce, přestože se na tom loni s Američany dohodlo. V sobotu to oznámil Dmitrij Rogozin, šéf ruské vesmírné korporace Roskosmos. Podle něj Rusko vytvoří vlastní stanici, případně se dohodne s partnerskými státy ze seskupení BRICS, tedy Brazílií, Indií, Čínou a Jihoafrickou republikou.

Foto: Profimedia.cz

Stanice by měla vzniknout poblíž Měsíce

Článek

Se svou americkou obdobou NASA přitom Roskosmos loni v září uzavřel dohodu v rámci programu Deep Space Gateway (Brána do hlubokého vesmíru). [celá zpráva]

Stanice má sloužit jako výchozí bod pro výzkum vzdáleného vesmíru a pro let mise s lidskou posádkou k Marsu. Budování stanice mělo začít v roce 2022.

Rogozin nyní ale ruskou účast zpochybnil s tím, že pro Moskvu není přijatelná „druhořadá role“ v projektu. „Rusko si nemůže dovolit účast v nynější podobě projektu, kdy by mělo podřadnou roli,” citovala ho agentura Interfax.

Škody za stovky miliónů rublů

Roskosmos mezitím řeší útěk jednoho ze svých hlavních dodavatelů do USA. Ruský vyšetřovací výbor (obdoba americké FBI) vyhlásil mezinárodní pátrání po majiteli stavební společnosti, která se podílela na strategických stavbách.

Foto: Pool, Reuters

Šéf ruské kosmické agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin

Moskevský soud minulý týden v nepřítomnosti nařídil zatčení Sergeje Slastichina, šéfa firmy Inženýrské systémy, který se přelíčení neúčastnil. Podle detektivů uprchl do USA, kde se nyní skrývá. V Rusku je přitom proti němu vedeno několik trestních řízení.

Roskosmosu měl prý způsobit škody ve výši stovek miliónů rublů. Podnik, který Slastichin vedl, přitom měl přístup ke státnímu tajemství na základě licence tajné služby FSB, upozornil server RBK. Firma ale zbankrotovala a spolupráci s Roskosmosem přerušila asi před třemi roky.

„Měl kancelář v hlavním sídle Roskosmosu v Moskvě a zajišťoval stavby na kosmodromu Bajkonur,“ řekl RBK nejmenovaný zdroj. Advokát se prý s klientem nemůže spojit a nelze ani zjistit jeho pozici.

Reklama

Související články

Na pólech Měsíce je led, potvrdila NASA

Na povrchu Měsíce je definitivně potvrzena přítomnost vodního ledu. Na svém webu o tom informovala americká vesmírná agentura NASA, podle níž vědci pozorovali...

Výběr článků

Načítám