Hlavní obsah

Rok 2021 byl celosvětově šestým nejteplejším v historii měření

Podle nových zpráv, které tento týden zveřejnily dvě americké vědecké agentury a soukromá měřicí skupina, byl loňský rok šestým nejžhavějším rokem na Zemi v historii měření. Rostoucí teploty jsou součástí dlouhodobého trendu klimatických změn. Informovala o tom agentura AP.

BEZ KOMENTÁŘE: Loňský rok byl celosvětově šestým nejteplejším v historii měřeníVideo: INTERNATIONAL THWAITES GLACIER/CABLE TV , AP

 
Článek

Dvě americké vědecké agentury – Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) a Národní úřad pro oceány a atmosféru (NOAA) – a soukromá měřicí skupina Berkeley Earth zveřejnily své výpočty pro loňské globální teploty.

Posledních osm let bylo zároveň osm nejteplejších zaznamenaných roků, shodují se data od NASA i NOAA.

NASA: Rok 2020 byl nejteplejším v dějinách měření

Věda a školy

Podle vesmírného úřadu byl zatím nejteplejší rok 2020.

Průměrně o 1,1 °C vyšší než před 140 lety

Globální teploty zprůměrované za období 10 let jsou pak téměř o 1,1 stupně Celsia vyšší než před 140 lety, tvrdí vědci.

„Navzdory nárůstům a poklesům teplot a navzdory úkazům jako El Niño a La Niña je dlouhodobý trend velmi jasný. Je to kvůli nám a nezmizí to, dokud nepřestaneme zvyšovat množství oxidu uhličitého v atmosféře,” prohlásil klimatický vědec Gavin Schmidt z NASA.

El Niño je původní název jevu, který má za následek zeslabení studeného oceánského Peruánského (Humboldtova) proudu a s tím související oteplení tamních vod.
Existuje i soubor událostí s označením El Niño/Jižní oscilace. Jde o přírodní klimatické kyvadlo, které vychyluje teploty v tropickém Pacifiku buď do chladné (La Niña), nebo teplé fáze (El Niño). Výkyvy se proměňují od malých do extrémních hodnot, přičemž jejich extrémní hodnoty silně ovlivňují globální klima. Způsobují např. sucho v Asii a Austrálii, naopak ve stejné době povodně v Jižní Americe.

Z šesti různých výpočtů – i třeba od japonské agentury či evropské družicové služby Copernicus  –podle agentury AP vyplývá, že rok 2021 byl mezi pátým a sedmým nejteplejším rokem od konce 19. století. NASA uvedla, že rok 2021 je na šesté pozici společně s rokem 2018, zatímco NOAA řadí loňský rok na šesté místo před rok 2018.

Žádné vedro, přesto se bolivijský La Paz vaří. Spaluje ho extrémní UV záření

Věda a školy

„Na 25 zemí mělo rok 2021 jako nejteplejší rok v historii oné země, a to včetně Číny, Jižní Koreje, Bangladéše, Saúdské Arábie či Nigérie,” dodal klimatolog Zeke Hausfather z monitorovací skupiny Berkeley Earth, která rovněž zařadila loňský rok 2021 celkově na šesté místo.

V USA čtvrtý nejteplejší rok, v Evropě nejteplejší léto vůbec

V samotných Spojených státech byla loni průměrná teplota 1,4 stupně Celsia nad průměrem 20. století, rok 2021 se tak v USA stal čtvrtým nejteplejším od počátku vedení záznamů před 127 lety, sdělila nedávno jedna z divizí NOAA.

USA za sebou mají čtvrtý nejteplejší rok od počátku záznamů. V Evropě je to podobné

Věda a školy

Satelitní služba Evropské unie Copernicus zase oznámila, že rok 2021 se podle jejích měření zařadil mezi sedm nejteplejších let historie, což jen dál potvrdilo pozorovaný trend globálního oteplování.

Loňské léto bylo navíc historicky nejteplejším obdobím roku naměřeným v Evropě, kterou stihlo několik extrémních atmosférických jevů. Celý rok byl naproti tomu v rámci posledních dekád na evropském kontinentu teplotně průměrný.

Tání arktické půdy, která nikdy neměla roztát, ohrožuje celý svět, tvrdí studie

Věda a školy

Co se týká globálních informací, konkrétně třeba loňský červenec byl i podle NOAA nejteplejším měsícem v historii měření. Průměrná červencová teplota zemského povrchu a oceánů dohromady byla loni 15,7 °C.

Vědci varují, že globální klimatické změny zahrnují také vyšší riziko extrémních meteorologických jevů. Klimatologové obecně dávají růst teplot a výkyvy počasí do souvislosti s emisemi z průmyslu, zemědělství či dopravy, které podle nich loni u oxidu uhličitého a metanu opět vzrostly.

V Česku to bylo trochu jinak

Jak jsme však nedávno psali, v tuzemsku byl přitom rok 2021 s průměrnou teplotou osm stupňů druhým nejchladnějším za posledních 10 let. Studenější byl pouze rok 2013 s průměrem o 0,1 stupně nižším. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Loňský rok byl druhý nejstudenější za posledních 10 let

Počasí

Loňská průměrná teplota vzduchu osm stupňů byla o 0,1 stupně vyšší, než je normál, který meteorologové vypočítávají z dat za roky 1981 až 2010. „Jde o první teplotně normální rok od roku 2013,“ konstatovaly meteoroložky Klára Sedláková a Lenka Crhová.

Reklama

Související články

Proč je v Česku pořád zima? Tady je odpověď

Letních teplot se v ČR jen tak nedočkáme. Přeháňky a podprůměrné teploty i na tuto část jara, v porovnání s normálem až o 5 stupňů nižší, u nás až na výjimky...

Výběr článků

Načítám