Hlavní obsah

Raketa SpaceX vynesla zásoby k ISS, její první stupeň ale skončil v moři

Novinky, ČTK, fš, aš
Mys Canaveral (USA)

Z kosmodromu na floridském mysu Canaveral ve středu 5. prosince úspěšně odstartovala raketa Falcon 9 soukromé společnosti SpaceX se zásobami pro Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Poprvé se však nepovedl návrat prvního stupně. Místo aby přistál na pevnině, skončil v Atlantiku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: K ISS odstartovala raketa Falcon 9, přistání na Zemi ale nebylo dle představVideo: Reuters

 
Článek

První stupeň se sice oddělil podle plánu, ale při manévru, který jej měl navést na přistávací zónu, se vymkl kontrole a roztočil se. Místo na zemi skončil v moři.  Skončila tak série dvanácti úspěšných návratů prvního stupně.

„Hydraulická pumpa stabilizátorů se zpozdila, takže Falcon přistál na moři,” uvedl zakladatel SpaceX Elon Musk. „Motory stabilizovaly rotaci rakety včas a umožnily přistání ve vodě. Lodě jsou na cestě zachránit Falcon,” uvedl Musk.

Podle něj se nezdá, že by byl první stupeň poškozen. Dokonce dál vysílá data. Otázkou ale je, zda bude možné zařízení znovu použít.

Myši, tisíce červů a vánoční večeře

Nákladní loď Dragon, kterou Falcon 9 vynesl na oběžnou dráhu kolem Země, má na palubě podle agentury Reuters přesně 2721 kilogramů zásob, náhradních dílů a pomůcek k vědeckým experimentům. Na palubě je mimo jiné 40 myší a 36 tisíc červů k výzkumu stárnutí a svalů.

Posádce ISS veze také vánočního krocana, brusinkovou omáčku a sladkosti ke zpestření štědrovečerní večeře a svátků.

S orbitálním komplexem se Dragon spojí v sobotu 8. prosince.

Na krmivo pro myšonauty zaútočila plíseň

Start nákladní lodi k ISS se původně plánoval na úterý, kvůli problémům s potravou pro myši se však přeložil na středu. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) totiž v pondělí zjistil, že krmení pro „myšonauty“, jak o hlodavcích píše agentura AP, napadla plíseň. Muselo se proto vyměnit za nové.

Loď zůstane ukotvena u stanice zhruba pět týdnů, než bude pomocí padáků spuštěna do Tichého oceánu, informuje na závěr Reuters.

Na ISS nyní pobývá šestičlenná posádka, kterou tvoří Rusové Sergej Prokopjev a Oleg Kononěnko, Američanky Serena Auñón-Chancellorová a Anne McClainová, Němec Alexander Gerst a Kanaďan David Saint-Jacques. Prokopjev, Auñón-Chancellorová a Gerst se zpět na Zemi vrátí 20. prosince.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám