Hlavní obsah

Prototyp rakety Starship při testovacím letu opět explodoval

Po jinak úspěšném experimentálním startu z texaského kosmodromu Boca Chica v úterý 2. února explodoval při přistání prototyp rakety Starship. Zopakoval se tak incident z loňského prosince, kdy došlo ke zničení i předchozí testovací rakety od firmy SpaceX. Informaci i video z události poskytla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Prototyp rakety Starship při testovacím letu explodovalVideo: SpaceX, Reuters

 
Článek

Starship SN9, která vybuchla během svého finálního sestupu zpět na zemský povrch – stejně jako v prosinci SN8 – byla prototypem těžké nosné rakety vyvinuté soukromou vesmírnou společností miliardáře a podnikatele Elona Muska.

Elon Musk je novým nejbohatším člověkem na světě. Jeho Tesla poprvé přeskočila Facebook

Ekonomika

„Vesmírná loď”, jak zní v překladu prosté, ale výstižné jméno raketového nosiče, má sloužit pro přepravu lidí a až 100 tun nákladu na budoucí mise na Měsíc i planetu Mars.

Raketa vystoupala do výšky 10 km

Nyní však nešlo o jen čistý neúspěch. Padesát metrů vysoký prototyp dosáhl své plánované výšky 10 kilometrů a dokázal také sekvenčně povypínat své tři motory Raptor.

Prototyp rakety Starship při přistání na závěr cvičeného letu ale explodoval a roztrhl se i v rámci předchozího pokusu 10. prosince. SpaceX přitom plánuje, že loď už např. za šest let dopraví lidskou posádku na Mars.

Raketa SpaceX při přistání explodovala

Věda a školy

„Tlak v palivové nádrži byl nízký, což způsobilo vysokou rychlost při dotyku se zemí. Získali jsme z testu všechna data, která jsme potřebovali. Musím ocenit úspěšnou fázi výstupu rakety,” okomentoval Musk prosincové rozbití stroje.

Druhý let čínské soukromé firmy do kosmu nevyšel, raketa po startu selhala

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám