Hlavní obsah

Elon Musk je novým nejbohatším člověkem na světě. Jeho Tesla poprvé přeskočila Facebook

Novinky, ČTK, Jakub Štěpánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejbohatším člověkem planety se nově stal spoluzakladatel a šéf společnosti Tesla Elon Musk. Přeskočil doposud prvního Jeffa Bezose, zakladatele Amazonu. Ten v čele žebříčku nejbohatších lidí světa vydržel přes tři roky.

Foto: Profimedia.cz

Elon Musk

Článek

Jmění devětačtyřicetiletého Muska, který kromě Tesly stojí také za společností SpaceX, podle agentury Bloomberg, která žebříček nejbohatších lidí sestavuje, přesahuje 195 miliard amerických dolarů, v přepočtu tedy přes čtyři biliony korun. Za posunutím do čela žebříčku stojí zejména posílení akcií Tesly.

V loňském roce zpevnily akcie společnosti o 743 procent a analytici očekávají jejich další růst. Vedou je k tomu výsledky amerických voleb, kdy se demokraté zasazují o rychlejší přijetí elektrických vozidel. K růstu přispěl také trvající zájem investorů z Wall Street i těch drobných, v závěru roku pak zahrnutí do prestižního indexu S 500.

Tesla nevylučuje spojení s jinou automobilkou, říká Elon Musk

AutoMoto

Tržní kapitalizace Tesly díky čtvrtečnímu výstupu ceny akcií podniku dokonce poprvé překonala tržní kapitalizaci Facebooku. Tesla je tak nyní pátou nejhodnotnější firmou na Wall Street, uvedla agentura Reuters. Díky výraznému růstu ceny svých akcií se v posledním roce stala Tesla nejhodnotnější automobilkou na světě.

Žádný závratný luxus

Posledních 12 měsíců bylo pro Muska obecně mimořádných. Hodnota jeho čistého majetku stoupla za rok o 150 miliard dolarů, což bylo podle Bloombergu možná rekordní tempo růstu. Nečekejte však, že si Musk dopřává nekonečného luxusu a pohodlí. Kromě podílu ve svých firmách nedisponuje podnikatel žádným závratným hmotným majetkem.

Minulý měsíc v rozhovoru s mediální společností Axel Springer uvedl, že jeho hlavním záměrem je urychlit vývoj lidstva v civilizaci cestující do vesmíru, k čemuž potřebuje značný majetek.

Na druhé místo žebříčku klesl zakladatel Amazonu Jeff Bezos (185 miliard dolarů), třetí je Bill Gates (134 miliard dolarů).

Z Čechů v žebříčku pouze Kellner

Jediný Čech mezi 500 nejbohatšími lidmi světa je Petr Kellner s majetkem v hodnotě asi 15 miliard amerických dolarů, což jej řadí na 141. místo. Hodnota majetku 500 nejbohatších lidí světa loni stoupla o rekordních 1,8 bilionu dolarů, což je o 31 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám