Hlavní obsah

Protirakovinná látka účinkuje na cukrovku 2. typu, oznámili čeští vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tým vědců a lékařů z Biotechnologického ústavu Akademie věd ČR v centru BIOCEV ve Vestci u Prahy a pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) prokázal pozitivní vliv česko-australské látky MitoTam na diabetes (cukrovku) 2. typu. Výzkum publikoval prestižní časopis Nature Communications.

Foto: BIOCEV, Akademie věd ČR

Ilustrační obrázek

Článek

Diabetes 2. typu (D2T) byl u myších modelů vyvolán šestiměsíční vysokotukovou dietou.

Vědci rozpohybovali ochrnutou myš. Chtějí proto testovat lidi

Věda a školy

„Po aplikaci MitoTam klesla tělesná hmotnost téměř na úroveň myší na kontrolní dietě. Došlo také ke snížení glukózy v krvi i produkce inzulinu, což naznačuje potlačení inzulinové rezistence,“ vysvětlil Jiří Neužil, vedoucí Laboratoře molekulární terapie Biotechnologického ústavu AV ČR v centru BIOCEV.

Látka působící jinak na mitochondrie (energetické zdroje) rakovinných buněk vykázala podle něj mimořádný účinek i u jater. „Játra kvůli ukládání tuku během diabetu ztrácejí funkci a dochází k jejich postupné cirhóze,“ připomněl.

Diabetes melitus 2. typu neboli cukrovka 2. typu či cukrovka vznikající v dospělosti je metabolickou poruchou charakterizovanou zvýšenou hladinou glukózy v krvi při rezistenci na inzulin a relativním nedostatku inzulinu. Tím se liší od cukrovky 1. typu, u které v důsledku zániku buněk Langerhansových ostrůvků ve slinivce břišní dochází k absolutnímu nedostatku inzulinu.

Až 30násobné zmenšení nádoru

Nejpozitivnější efekt se ukázal u pacientů s nádorem ledvin. V jednom z případů došlo až ke třicetinásobnému zmenšení karcinomu.

Vědci vyvinuli metodu pro lepší diagnostiku rakoviny. Využívá nanočástice

Věda a školy

„Ve spolupráci s Klinikou diabetologie IKEM jsme zjistili, že právě působením na mitochondrie zabíjí látka tzv. senescentní (stárnoucí) buňky, které mají charakteristiku stárnoucích, tedy méně funkčních buněk a které se hojně vyskytují u některých chorob, mezi nimiž je také D2T,“ pokračoval Neužil.

Poznatky o MitoTam z jeho testování na pacientech s nádory tak mohou podle něj přispět k jeho případnému využití v léčbě cukrovky 2. typu.

Cukrovka či vysoký tlak posilují riziko vzniku demence

Evropa

Zmíněná látka nedávno prošla první fází klinických testů. Ta trvala dva roky a podílela se na ní Všeobecná fakultní nemocnice (VFN) v Praze. Do klinického testování byli zařazeni pacienti s tzv. solidními a metastatickými nádory.

Druhá fáze by mohla začít už příští rok. Vývoj látky MitoTam je společným projektem tuzemského Biotechnologického ústavu a Griffith University v australském státě Queensland.

IKEM provedl první transplantaci jater od žijícího dárce dospělému příjemci

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám