Hlavní obsah

Přistání bylo tvrdé. Indická sonda našla ztracený modul, který měl zkoumat Měsíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indická sonda Čandrájan-2 zaměřila přistávací modul Vikrám, který měl v pátek dosednout na Měsíc. Skončil sice na jeho povrchu, rozhodně ale podle indických vědců nemůže být řeč o hladkém přistání.

Kosmické centrum ISRO. Na pozadí modul Vikrám, který měl přistát na Měsíci

Článek

„Našli jsme přistávací aparát na povrchu Měsíce. Bylo to zjevně tvrdé přistání,” řekl novinářům šéf kosmického centra ISRO Kajlasavadivu Sivan. Půldruhé tuny vážící modul měl podle plánu dosednout v oblasti jižního pólu. Tato oblast Měsíce dosud není prozkoumaná.

Už v pátek se spekulovalo, že modulu se nezdařilo dostatečně snížit před přistáním rychlost. ISRO s ním ztratilo kontakt ve chvíli, kdy bylo dva kilometry nad povrchem Měsíce.

V jakém je modul stavu, vědci nevědí, dva týdny se ještě budou pokoušet navázat s ním kontakt. Přiznali ale, že šance, že se to podaří, je malá. Mohlo by se tak stát za předpokladu, že modul dopadl tak, že má solární panely natočeny ke Slunci, ty by se pak mohly dobít, uvedl server Times of India.

Modul letěl rychlostí až 6000 km/h, přistávat měl rychlostí 7 km/h.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám