Hlavní obsah

Přípravné třídy se zřejmě znovu otevřou i pro děti s odkladem kvůli věku

Praha

Přípravné třídy ZŠ by se opět mohly otevřít i dětem, které mají takzvaný odklad věkem, tedy dosáhnou šesti let od září do prosince. Sněmovna ve středu schválila navzdory nesouhlasnému postoji vlády poslaneckou novelu, která to předpokládá. Školský zákon umožňuje od loňského září přijímat do přípravných tříd jen děti s povoleným odkladem povinné školní docházky kvůli nevyzrálosti. Ty, které by měly odklad věkem, opomíjí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jan Čižinský, jeden z předkladatelů novely

Článek

Děti s odkladem kvůli věku mají nyní možnost buď zůstat v mateřské škole, nebo nastoupit předčasně do první třídy základní školy. Podle autorů novely z řad KDU-ČSL, Pirátů, ODS, ČSSD, TOP 09 a STAN ani jedno řešení pro ně není dobré.

Do přípravných tříd by dle novely mohli rodiče hlásit i děti na základě písemného doporučení školského poradenského zařízení.

„Schválením umožníme všem dětem, pro něž jsou přípravné třídy vhodné, aby do nich mohly chodit,“ uvedl za předkladatele poslanec za KDU-ČSL Jan Čižinský. Z jeho dřívějšího vyjádření vyplynulo, že je až čtvrtina šestiletých dětí kvůli datu narození diskriminována.

Zpravodajka Zuzana Majerová Zahradníková (ODS) upozornila na podpůrné dopisy ředitelů základních škol. Poukazují prý na to, že nemohou otevřít přípravnou třídu, jelikož není naplněn požadovaný stav 10 dětí, byť chybí jen jedno.

Do přípravných tříd by podle novely, která nyní zamíří k posouzení do Senátu, mohli rodiče znovu hlásit i děti na základě písemného doporučení školského poradenského zařízení.

MŠMT: Přípravné třídy jsou pro nepřipravené

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) zdůvodnil už dříve odmítavé stanovisko ještě jednobarevné vlády ANO tím, že vyzrálé a nadané pětileté děti mohou jít k předčasnému zápisu do první třídy. Přípravné třídy slouží podle ministerstva dětem, které přes svůj věk nejsou na školní docházku připraveny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Robert Plaga na schůzi Sněmovny

Poslanec ANO Roman Kubíček návrh na zamítnutí novely neprosadil, hlasovalo pro něj 72 ze 182 přítomných poslanců. Sněmovna pak předlohu schválila hlasy 95 ze 170 přítomných poslanců. Proti jich bylo 18.

Klaus ml. nechce učení o evropské integraci

Sněmovna nepodpořila úpravu Václava Klause mladšího (ODS), aby z obecných cílů vzdělávání, jak jsou uvedeny ve školském zákonu, vypadlo „pochopení a osvojení zásad a pravidel vycházejících z evropské integrace“.

Zápis na ZŠ a odklad docházky

K zápisům na ZŠ v roce 2019 chodili od 1. do 30. dubna rodiče s dětmi narozenými od 1. září 2012 do 31. srpna 2013. Pokud ale dítě není tělesně či duševně přiměřeně vyspělé – a požádá-li o to rodič –, může ředitel školy odložit začátek povinné školní docházky o jeden rok.

K žádosti musí být přiloženo posouzení příslušného školského poradenského zařízení a odborného lékaře či klinického psychologa.

Začátek povinné školní docházky lze odložit nejdéle do zahájení školního roku, v němž dítě dovrší osmý rok věku. Do 1. třídy ale může být přijato i dítě, kterému bude šest let až v průběhu nadcházejícího školního roku. Do školy mohou být pětileté děti ale přijaty jen na žádost rodičů – a pokud jsou přiměřeně tělesně i duševně vyspělé.

Podmínkou přijetí dítěte narozeného v období od září do konce prosince je také doporučující vyjádření poradenského zařízení, podmínkou pro přijetí dítěte narozeného od ledna do konce června dalšího roku je doporučující vyjádření navíc také odborného lékaře.

Klaus získal pro svůj pozměňovací návrh na úpravu obecných cílů vzdělávání 36 ze 183 hlasujících poslanců. Úpravu zdůvodňoval argumentem, že ve vzdělávání by neměla mít místo politika.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám