Hlavní obsah

Oblohu nad Austrálií zaneřádily trosky ruské rakety

Novinky,

Pravděpodobně trosky z ruské rakety, které začaly hořet po vstupu do zemské atmosféry, mohli v pátek v nočních hodinách místního času pozorovat Australané. Konkrétně zejména obyvatelé jihovýchodního státu Victoria či ostrovní Tasmánie, z jejíhož města Burnie také pocházejí záběry úkazu na obloze poskytnuté agenturou AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trosky ruské rakety nad AustráliíVideo: AP

 
Článek

Lidé v Burnie byli ohromeni jasnými blikajícími světly na obloze. Ovšem ne každého to uchvátilo v pozitivním slova smyslu – scéna dokonce vyvolala i telefonáty na tísňové linky, jelikož někteří se obávali, že to ve vzduchu hoří letadlo, uvedla AP.

Asteroid by byl prý rychlejší

Podle Astronomické společnosti státu Victoria nicméně šlo o třetí stupeň rakety Sojuz, která několik hodin předtím vynesla do kosmu ruský satelit. „Jde skutečně o vesmírný odpad,“ je přesvědčen viceprezident společnosti Perry Vlahos.

Objekt sice shořel v atmosféře, ale ne nutně úplně celý. Malé úlomky mohly dopadnout na zemský povrch.
Jonti Horner, australský astrofyzik

Že byl objekt skutečně částí ruské rakety, který se plánovaně vznítil po vstupu do atmosféry, se domnívají i jiní odborníci. „Pomalá rychlost při vletu do atmosféry, asi šest kilometrů za sekundu, je průkazným signálem, že jde skutečně o takzvané vesmírné smetí,“ uvedl podle stanice ABC News astrofyzik Jonti Horner z Univerzity Jižního Queenslandu.

Mimozemská tělesa jako fragmenty komet či asteroidů by se podle něj pohybovaly mnohem vyšší rychlostí.

„Objekt sice shořel v atmosféře, ale ne nutně úplně celý. Malé úlomky mohly dopadnout na zemský povrch,“ dodal.

Kritika nejen kosmického odpadu

Něco podobného se podle světových médií stalo minulý týden u západoafrických břehů. Zbytky čínské rakety – a ne zrovna malé – měly dopadnout i na pevninu, a to v Pobřeží slonoviny.

Zbytky čínské rakety zřejmě spadly i na Pobřeží slonoviny

Věda a školy

Číňany poté za tento „velmi nebezpečný a nekontrolovaný vstup části rakety do atmosféry“ kritizoval šéf amerického vesmírného úřadu NASA Jim Bridenstine, napsal web SpaceNews.

Sami astronomové často kritizují i některé funkční družice, konkrétně třeba projekt chystané globální internetové sítě Starlink americké společnosti SpaceX miliardáře Elona Muska.

Přes Muskovy družice neuvidíme blížící se asteroid, varují astronomové

Věda a školy

Jednotlivých satelitů má být tak obrovské množství a mají obíhat naši planetu na poměrně nízké orbitě, tudíž se vědcům nelíbí, že to může znesnadnit astronomická pozorování oblohy. Stejně tak se obávají, že kvůli těmto Muskovým „hvězdným vláčkům“ v budoucnu třeba přehlédnou nějaký potenciálně nebezpečný asteroid.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám