Hlavní obsah

Novozélanďany znepokojil tajemný světelný vír na obloze

Záhadná modrá spirála ozářila v neděli oblohu nad Novým Zélandem a tamním pozorovatelům nedala spát. Navzdory hypotézám o mimozemském objektu (UFO), raketovém útoku či zvláštním astronomickém jevu zní nejpravděpodobnější vysvětlení velmi prozaicky: světelný úkaz způsobila „umírající“ raketa Falcon 9 společnosti SpaceX miliardáře Elona Muska.

Foto: SpaceX

Raketa Falcon 9 při svém nedělním startu z Floridy

Článek

Spirálovitý oblak plynu rozzářil nejprve večerní oblohu např. nad městem Nelson na špičce novozélandského Jižního ostrova, dále to pak sledovali i jižněji ze Stewartova ostrova, třetího největšího ostrova země, informoval server listu The Daily Mail.

„Skládka“ na orbitě

Obyvatelé se nakonec od odborníků dozvěděli, že bizarní úkaz způsobila lidská činnost, tzv. vesmírné smetí. Astronomická společnost novozélandského města New Plymouth, která provozuje i observatoř, uvedla, že nejpravděpodobnější příčinou poutavé spirály byla „skládka paliva“.

Konkrétně má jít zřejmě o doslouživší část rakety vypuštěné toho dne firmou SpaceX.

Indičtí vesničané našli trosky, které zřejmě pocházejí z čínské rakety

Věda a školy

Samotná nosná raketa Falcon 9 odstartovala v neděli 19. června v 6:27 SELČ z amerického kosmodromu CCSFS (Cape Canaveral Space Force Station) na Floridě. Na cílovou oběžnou dráhu s výškou 1414 kilometrů zdárně dopravila komunikační družici Globalstar-2 FM15.

Příslušná raketa Falcon 9 nesoucí satelity byla třetím startem SpaceX za 36 hodin.

Znovupoužitelný první stupeň rakety Falcon po startu úspěšně přistál na plovoucí plošině Just Read the Instructions v Atlantiku.

Když stroj na orbitě uvolnil svůj náklad, roztočil se a vypustil palivo, což způsobilo stopu plynu, který odrážel sluneční světlo. Osvětlený oblak z raketového paliva tak vytvořil viditelný modrý vír.

„Jako obří spirální galaxie“

„Vypadalo to jako obrovská spirální galaxie. Jen tak visela na obloze a pomalu se nechala unášet,“ poznamenal podle deníku The Guardian tamní pozorovatel oblohy Alasdair Burns. „Docela děsivý pocit,“ dodal.

Fyzik Richard Easther z Aucklandské univerzity daný jev nazval „podivným, ale vlastně snadno vysvětlitelným“. „Mračna tohoto typu se už dříve někdy objevila, když raketa vynesla satelit na oběžnou dráhu,“ objasnil.

„Když je pohonná látka vyvržena ven, máme v podstatě vodu a oxid uhličitý –⁠ to nakrátko utvoří mrak v kosmu, který je osvětlen slunečním zářením,“ popsal Easther.

Zpravodajci v Kongresu pouštěli záběry UFO

Koktejl

„Geometrie oběžné dráhy aparátu a rovněž způsob, jakým to pozorujeme vzhledem ke Slunci –⁠ tato kombinace věcí byla správná k vytvoření šíleně vypadajících mraků, které byly viditelné z Jižního ostrova,“ shrnul vědec, kterého cituje The Guardian.

A také sám Easther se nechal slyšet, že dotyčná raketa byla pravděpodobně zmíněným nedělním startem rakety od SpaceX se satelitem Globalstar.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám