Hlavní obsah

Zpravodajci v Kongresu pouštěli záběry UFO

Jeden z podvýborů americké Sněmovny reprezentantů v úterý uspořádal první kongresové slyšení na téma neidentifikovaných létajících objektů neboli UFO za více než 50 let. Kongresmani se mimo jiné od dvojice armádních zpravodajců dozvěděli, že databáze „neidentifikovaných vzdušných jevů“, jak zvláštní úkazy označují ozbrojené síly, nyní obsahuje asi 400 incidentů. Také znovu zaznělo, že armáda neodhalila nic mimozemského, jakkoli pro některé pozorované jevy nemá vysvětlení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Pracovníci Pentagonu ukazovali v Kongresu záběry UFOVideo: Reuters

 
Článek

Naposledy se na půdě Kongresu slyšení o UFO konalo na přelomu 60. a 70. let v návaznosti na iniciativu tehdejšího prezidenta Geralda Forda, uvádí na svém webu veřejnoprávní rozhlas NPR.

Na úterní schůzi si kongresmani pozvali zástupce ředitele zpravodajství amerického námořnictva Scotta Braye a náměstka z ministerstva obrany Ronalda Moultrieho. Jejich vystoupení navazuje na zprávu zveřejněnou loni v létě, v níž pracovní skupina tajných služeb zdokumentovala na 140 incidentů nahlášených od roku 2004.

Bray kongresmany informoval, že speciální armádní databáze nyní čítá asi trojnásobek případů. Uvedl, že hlášení o záhadných létajících objektech přichází v poslední době častěji, což spojoval s lepšími senzory, rozmachem používání dronů a jiných nevojenských bezpilotních systémů a „vzdušným nepořádkem“. Nebylo přitom jasné, pro jakou část z evidovaných incidentů se dosud nenašlo vysvětlení.

Bray podle agentury Reuters připustil, že v některých případech zatím američtí činitelé takové vysvětlení nemají. Částečně jde o případy, u kterých není dostatek dat na důvěryhodné objasnění. „Máme malou hrstku případů, kde máme více dat, a naše analýza zkrátka nedokázala plně sestavit obrázek toho, co se stalo,“ řekl Bray.

Nejsme ve vesmíru sami, věří šéf NASA

Koktejl

Loňská vládní zpráva zahrnovala hlášení vojenských pilotů o záhadných objektech pohybujících se nevídaně rychle nebo nečekaně měnících směr letu. Autoři ovšem nezjistili žádné důkazy nasvědčující mimozemskému původu jevů.

Podobný závěr zazněl i v úterý a kongresmani si také vyslechli, že u žádného „neidentifikovaného vzdušného jevu“ nebyly zaznamenány pokusy o komunikaci s piloty a že všechny pozorované objekty se zdály být bez posádky.

Hrozba špionáže

Pojem UFO je tradičně spojován hlavně s představami o mimozemských civilizacích, americká armáda či Kongres se ale možná více než mimozemšťanů obávají technologické nadřazenosti či špionáže ze strany jiných států, jako je Čína nebo Rusko.

Reuters si všímá, že podobně jako tomu bylo u loňské zprávy se i dnes pozornost soustředila hlavně na možné důsledky nevysvětlených jevů pro národní bezpečnost USA a letovou bezpečnost.

„Víme, že příslušníci našich složek se setkali neidentifikovanými vzdušnými jevy, a protože tyto jevy představují potenciální hrozbu pro letovou bezpečnost a obecnou bezpečnost, jsme odhodláni soustředit se na snahu objasnit jejich původ,“ řekl Moultrie, který vede nově zřízený vyšetřovací tým pro jevy UAP, jak zní zkratka anglického armádního termínu.

Pentagon zřídil zvláštní úřad pro UFO

Amerika

Kongresmanům sdělil, že jeho skupina musí vyvažovat transparentnost a snahu utajit citlivé informace. „Nechceme, aby potenciální nepřátelé přesně věděli, co vidíme nebo chápeme,“ řekl Moultrie při veřejné části slyšení, po němž následovalo jednání za zavřenými dveřmi.

Kongres nedávno vydal pokyn, aby jej armáda o tomto tématu informovala pravidelně.

Reuters aktuální zájem zpravodajců i zákonodárců popisuje jako zlomový moment poté, co americká vláda po desetiletí ignorovala, vyvracela či zpochybňovala hlášení o „létajících talířích“ a podobných úkazech.

Reklama

Výběr článků

Načítám