Hlavní obsah

Úspěch pro Boeing. Loď Starliner měla opět potíže, přesto se k ISS připojila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kosmická loď CST-100 Starliner společnosti Boeing úspěšně zakotvila u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), kam dopravila zásoby. Modul Starliner – zatím ještě bez lidské posádky – se k ISS, kterou nyní obývá sedm astronautů, připojil v sobotu ve 2:28 SELČ po skoro 26 hodinách letu. Z floridského mysu Canaveral ho po odkladech vynesla raketa Atlas V.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Starliner od Boeingu zakotvil u ISSVideo: Reuters

 
Článek

„Dnes (v sobotu) ve 2:28 SELČ se kosmická loď CST-100 Starliner úspěšně připojila k dokovacímu uzlu IDA-2 na staničním modulu Harmony. Stalo se tak na konci druhého připojovacího okna a o jednu hodinu a 18 minut později oproti původnímu plánu,“ shrnul na svém Twitteru specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze.

Starliner od Boeingu putuje k ISS. Zatím bez posádky

Věda a školy

K otevření průlezů mezi kosmickou lodí Starliner a orbitálním komplexem má dojít tento den až navečer kolem půl šesté našeho času.

Anomálie tentokrát cestu nepokazila

Jedná se o druhý testovací let modulu CST-100 Starliner, který má prokázat, že je bezpečný pro přepravu osob. První se uskutečnil již v roce 2019, tehdy se však loď kvůli chybám softwaru musela předčasně vrátit na Zemi, aniž by dosáhla ISS.

Americká loď Starliner má problémy, k ISS nedoletí

Věda a školy

V srpnu 2021 pak musel být test chvíli před startem zrušen kvůli problému s ventily.

Loď Starliner jen tak nepoletí, vrací se do továrny

Věda a školy

Určité potíže se vyskytly i nyní. Podle prohlášení Boeingu došlo při navádění kosmické lodi CST-100 Starliner k závadě (anomálii) na dvou motorech OMAC. Další oznámený problém byl pomalejší náběh systému pro chlazení vnitřku kosmické lodi. Přesto mohl modul v rámci této mise s označením OFT-2 pokračovat, teplota v něm prý byla stabilní.

Starliner dovezl na 230 kilogramů zásob pro ISS, která obíhá kolem Země ve výšce asi 400 kilometrů. Modul má u stanice zůstat pět dní, než se vydá zpět na Zemi a přistane na letecké základně White Sands ve státě Nové Mexiko.

Na palubě je „Růženka“

Jediným „pasažérem“ kosmické lodi v rámci této bezpilotní zkoušky je tentokrát figurína pojmenovaná Rosie the Rocketeer, která dostala jméno po hrdince 2. světové války známé jako Rosie the Riveter – Růženka Nýtovačka. Stala se ikonou žen, které pracovaly za války v továrnách a loděnicích a podílely se na výrobě munice pro armádu.

První let kosmické lodi s lidskou posádkou chce Boeing uskutečnit do konce tohoto roku. Přesný časový harmonogram však bude záviset na tom, jak se modul osvědčí.

Rusko odejde z mezinárodní orbitální stanice ISS. Ale tají kdy

Evropa

Boeing věří, že se po firmě SpaceX miliardáře Elona Muska stane druhou společností, která bude fungovat jako „taxi“ pro astronauty amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). SpaceX ve svém vlastním modulu Dragon již přepravila na oběžnou dráhu 18 astronautů a čtyři vesmírné turisty.

Sedm lidí na stanici

Nedávno, 6. května, se z orbitálního komplexu vrátila zpět na zemský povrch čtveřice astronautů tvořená Američany Thomasem Marshburnem, Kaylou Barronovou a Rajou Charim z NASA a Němcem Matthiasem Maurerem zastupujícím Evropskou kosmickou agenturu (ESA).

Čtveřice astronautů se vrátila z ISS. Loď přistála v Mexickém zálivu

Věda a školy

Pro tuto posádku Crew-3 tak definitivně skočila jejich mise trvající 176 dní, dvě hodiny a 40 minut, přičemž přímo na kosmické stanici strávili 174 dní, pět hodin a 48 minut. Šlo o třetí dlouhodobou misi na ISS obsluhovanou společností SpaceX.

Astronauti na palubě ISS přivítali nové kolegy

Věda a školy

Koncem dubna na stanici dorazili v lodi Crew Dragon Freedom její čtyři noví obyvatelé: američtí astronauti Jessica Watkinsová, Robert Hines a Kjell Lindgren z NASA a jejich italská kolegyně Samantha Cristoforettiová z ESA (posádka Crew-4).

Kromě dané nové čtveřice jsou v současnosti na oběžné dráze ještě ruští kosmonauti Oleg Artěmjev, Denis Matvějev a Sergej Korsakov.

Reklama

Výběr článků

Načítám